- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski doneo u Vašington plan transformacije Ukrajine vredan skoro 300 milijardi dolara

© AFP 2023 / Bertrand GuayPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, u okviru radne posete Sjedinjenim Američkim Državama, učestvovao je u prezentaciji plana za transformaciju Ukrajine pred predstavnicima američkih analitičkih centara i novinarima, saopštila je pres služba ukrajinskog predsednika.

„U planu se nalazi više od 80 projekata. To su ambiciozni projekti ukupne vrednosti 277 milijardi dolara. Njihovo finansiranje je predviđeno budžetom Ukrajine kao i korišćenjem programa međunarodne pomoći, kredita i investicija“, rekao je ukrajinski predsednik i izrazio nadu da će se američki partneri aktivno priključiti realizaciji ovog ambicioznog plana.

On je pojasnio da dokument koji se zove „Velika pravda i mogućnosti - izgradnja prosperitetne i održive Ukrajine“ („A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine“), definiše viziju razvoja Ukrajine sledećih godina kao „tvrđavu bezbednosti, digitalizacije, infrastrukturnog i agrarnog haba“.
„Mi imamo jasnu viziju kako bi trebalo da izgleda Ukrajina za pet do deset godina. To je ambiciozan plan transformacije naše zemlje. Više pravičnosti, više mogućnosti – gradimo uspešnu i stabilnu Ukrajinu“, rekao je ukrajinski predsednik.
Prema rečima Zelenskog, plan ekonomske transformacije Ukrajine određuje ambiciozne ciljeve razvoja ljudskog kapitala, obezbeđivanje „zelene" transformacije i energetske bezbednosti zemlje.
On je dodao da dokument predstavlja instrument za razvoj strateškog partnerstva Ukrajine i SAD na polju ekonomije i imaju zajedničke ekonomske i investicione projekte.
Ukrajinski predsednik je u svom obraćanju naveo da je za 30 godina od trenutka uspostavljanja nezavisnosti država izgubila ne mali broj mogućnosti, s obzirom da su političari stalno odlagali promene „za sutra". Pritom, po njegovim rečima, sada se u Ukrajini jača antikorupcijska strategija, oni koji su vršili korupciju se pozivaju na odgovornost, primenjuju se zakoni za podršku ukrajinskim i stranim investitorima, dok je bezuslovni prioritet vladavina prava i reforma pravosudnog sistema.
„Sve ove promene su se dogodila u periodu rata. Bezbednost je ključni izazov za Ukrajinu, dok je potpuni oporavak suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine ključni cilj", podvukao je on.
Pored toga, Zelenski je u SAD, sa predsednikom Svetske banke Dejvidom Milpasom, razmotrio agrarnu reformu, navodnjavanje i razvoj agrarnog sektora.
„Hvala Vam za pažnju koju posvećujete Ukrajini i ukrajinskim projektima. Mi smo zemlja koja sigurno ide putem reformi, implementira standarde Evropske unije i NATO-a. Na ovom putu imamo odličnu saradnju sa Svetskom bankom", saopštio je predsednik Ukrajine na Tviteru.
Zelenski je takođe predložio Svetskoj banci da učestvuje u realizaciji plana transformacije Ukrajine. On je napomenuo i važnost učešća banke u projektima za finansiranje izgradnje i rekonstrukcije autoputeva.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
RUSIJA
Ukrajina uspostavlja bezbednu liniju komunikacije sa Amerikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala