- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina organizovala saobraćajnu blokadu Pridnjestrovlja

© Flickr / Dieter ZirnigGranica između Pridnjestrovlja i Moldavije
Granica između Pridnjestrovlja i Moldavije - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Ukrajina je organizovala saobraćajnu blokadu Pridnjestrovlja – naime, Kijev od 1. septembra zabranjuje ulazak i tranzit automobila sa tablicama nepriznate republike.
„U skladu sa odlukom vlade i notom Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, od 1. septembra u međunarodnom saobraćaju će moći da učestvuju isključivo vozila iz Pridnjestrovlja sa takozvanim neutralnim tablicama, registrovana u skladu sa zakonodavstvom Moldavije“, navodi se u saopštenju Državne pogranične službe Ukrajine.
Novo ograničenje u najvećoj meri pogodiće mali biznis.

„U ovom momentu teretni i putnički prevoznici ne mogu dobiti neutralne tablice, čak i ukoliko su spremni da ispune sve zahteve“, izjavio je Vladimir Jastrebčak koji je bio na dužnosti ministra spoljnih poslova Pridnjestrovlja od 2008. do 2012. godine.

Prema njegovim rečima, „suština neutralnih tablica je u tome što na teritoriji Pridnjestrovlja postoje dva mesta za registraciju vozila, gde se izdaju neutralne tablice na kojima nema nikakvih znakova državne pripadnosti“.
Podsetimo, Moldavija je prvi put zabranila da vozila sa tablicama iz Pridnjestrovlja prelaze granicu sa Ukrajinom početkom 2020. godine. Kao odgovor na to vlasti Pridnjestrovlja su obećale da će zabraniti da automobili sa moldavskim tablicama prelaze pridnjestrovski deo moldavsko-ukrajinske granice. Nakon toga je Moldavija ukinula zabranu..
Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2020
Zaharova: Rusija ne narušava suverenitet Moldavije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala