Zaharova: Rusija ne narušava suverenitet Moldavije

© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije i ističe da se ruski vojni kontingent nalazi u Pridnjestorovlju u skladu sa zakonskim osnovama, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je na taj način prokomentarisala izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga nakon sastanka ministara inostranih poslova Alijanse, koji je rekao da Rusija navodno krši teritorijalni integritet Moldavije činjenicom da se u Pridnjestrovlju nalaze ruske trupe.

„Boravak ruskog vojnog kontingenta u regionu, koji predstavlja sastavni deo zajedničkih mirovnih snaga koje su tamo raspoređene i obezbeđuju zaštitu skladišta u naselju Kolbasna, vrši se na pravnom osnovu. Za 28 godina svog postojanja, mirovnjačka operacija na Dnjestru pokazala je svoju efikasnost, pouzdano osigurava mir i stabilnost u regionu. Mislim da bi NATO mogao da prouči sve dokumente u vezi sa tim“, istakla je portparolka na brifingu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Izjave moldavske predsednice o potrebi povlačenja ruskih mirovnjaka ─ neodgovorne

Ona je dodala da je „Rusija privržena strogom ispunjavanju mandata svog vojnog kontingenta i zadataka mirovne operacije.

„Polazimo od toga da je ova tema u ravni bilateralnih rusko-moldavskih odnosa“, zaključila je Zaharova.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala