Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Amerika i talibani udruženim snagama protiv DAEŠ-a?

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) kontroliše situaciju u zemlji u vezi s pretnjom koju predstavlja DAEŠ, izjavio je portparol pokreta Muhamed Naim. U isto vreme, načelnik združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili kaže da SAD ne isključuju mogućnost saradnje sa talibanima u borbi protiv te grupe.
„Situacija se poboljšava i vidite to i sami. Kontrolišemo situaciju sa DAEŠ-om (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)“, rekao je Naim za Sputnjik.
Istovremeno, na pitanje tokom brifinga da li Pentagon dopušta mogućnost koordinacije sa talibanima u budućnosti u borbi protiv DAEŠ-a, Mili je odgovorio da je tako nešto moguće.

„Ne znamo kakva je budućnost talibana, ali iz sopstvenog iskustva mogu da kažem da je to bila nemilosrdna grupa u prošlosti, a hoće li se promeniti, videćemo. Što se tiče naše saradnje s njima - u ratu radite ono što morate a ne ono što biste hteli da bi se smanjio rizik za vojsku i čitavu misiju“, rekao je Mili.

Prema rečima šefa Pentagona Lojda Ostina, SAD su tokom misije evakuacije stupile u saradnju sa talibanima u malom spektru pitanja.
„Rekao bih da sam veoma ponosan na ono što je naša vojska do sada uradila, ali teško je predvideti šta će se dogoditi sa talibanima u budućnosti“, dodao je.
Takođe je rekao da je sada nemoguće pokušati „predvideti“ razvoj situacije i mogućnost saradnje Vašingtona sa talibanima, ali je naglasio da će se Pentagon fokusirati na borbu protiv terorista DAEŠ-a.
Podsetimo, Pentagon je saopštio ranije da je završio povlačenje snaga iz Avganistana i da je završena dvadesetogodišnja misija. Pokret „Taliban“ preuzeo je potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, odakle su evakuisani stranci i saveznici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala