Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Oproštajna poseta Angele Merkel Srbiji: Hoće li glavna tema biti - Kosovo

© AP Photo / Michele TantussiNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Nemačku kancelarku Angelu Merkel pre svega interesuje Kosovo i ukoliko dođe do njene posete Srbiji verujem da bi to mogla biti jedna od glavnih tema, jer je ona imala osećaj da bi to mogla da ubeleži kao neki svoj spoljnopolitički uspeh, a od toga očigledno nema ništa, kaže dugogodišnji dopisnik iz Berlina Miroslav Stojanović.
Posetu Angele Merkel najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prema rečima sagovornika Sputnjika, njen dolazak svakako bi bio značajan.

Pritisak na Srbiju

„Teško je reći koje bi se teme mogle naći na agendi te posete, ali je jasno da Srbiju interesuje kako kancelarka zamišlja budući Balkan u kontekstu evropske integracije. Sa druge strane, po mom dubokom osećaju, za Merkelovu je važno Kosovo, jer je ona inicirala pregovore između Beograda i Prištine i odredila neku vrstu smernica kuda bi taj dijalog trebalo da krene, s tim da konačan cilj po njoj mora biti priznavanje nezavisnosti Kosova. Zvanični Berlin ostaje i dalje pri tome, a ona je pogotovo u tome veoma rezolutna. Međutim, pregovori nisu išli niti tempom, niti tokom koji je ona želela i očekivala“, napominje Stojanović.
Dosta stvari se tu isprečilo, a nemačka kancelarka je, kako kaže, bila nezadovoljna i učinkom Brisela, odnosno Federike Mogerini, za koju je zvanični Berlin procenjivao da nema format za tako ozbiljne pregovore.
„Merkelovu je naročito iritiralo to što je Mogerinijeva, u jednom času kada je u pitanju bila eventualna podela Kosova i neke druge opcije, izjavila da je „svaki dogovor dobar dogovor”. To je dočekano kao neka vrsta udara na nemačko strateško opredeljenje da nije svaki dogovor dobar dogovor i da je jedini dobar dogovor onaj koji vodi ka nezavisnosti Kosova. Činjenicu da veoma resko ostaju pri tom stavu Nemci obrazlažu time da bi bilo kakvo pomeranje granica predstavljalo otvaranje Pandorine kutije na Balkanu, da bi to izazvalo veoma oštre, čak i oružane sukobe i da bi možda čak ugrozilo i egzistenciju Evropske unije. Tako da su oni ostali pri tome i u onom času kada se u taj takozvani „Kosovski boj“ umešao Vašington u vreme Donalda Trampa, kada je robusnom diplomatijom Ričarda Grenela Nemačka bila na neki način iznenađena i isključena iz te direktne komunikacije“, napominje Stojanović.
Vašington je tada, podseća naš sagovornik, praktično preuzeo štafetu i veoma robusno insistirao na uklanjanju onih famoznih sankcija vezanih za razmenu roba između Srbije i Kosova.

„Nemačka i sama Evropska unija su bile, na neki način, bespomoćne da to učine ili nisu zaista želeli da izvrše neki veći pritisak na Prištinu, pa je došlo do varničenja na relaciji između Berlina, Brisela i Vašingtona. Dakle, Kosovo jeste tema koja Angelu Merkel posebno i lično intrigira, pa verujem da će je prevashodno interesovati kako da se dalje inteziviraju ti razgovori između Beograda i Prištine. Favorit Merkelove u tim pregovorima jeste bio Miroslav Lajčak, koji je i izabran kao neko ko dobro poznaje ovaj predeo i odnose na Balkanu i ima veliko iskustvo. Takođe, iako je Priština u početku prema njemu pokazivala zazorljivost jer dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, oni su se smirili kada su shvatili da iza Lajčaka zapravo stoji Berlin“, objašnjava Stojanović.

Dolazak pre izbora imaće posebnu političku težinu

Kako kaže, iako se pripreme očigledno prave i sa jedne i sa druge strane, neizvesno je da li će do posete Merkelove zaista doći pre izbora.
„Ja verujem da hoće, a situacija se može iskomplikovati samo oko korone koja je i u Nemačkoj i ovde u zamahu, dok sama kampanja za parlamentarne izbore Merkelovu mnogo ne obavezuje i nema mnogo velikih skupova na kojima bi ona bila obavezna da se pojavi. Ona se nedavno pojavila na jednom skupu u Berlinu da, više simbolično, podrži Armina Lašeta čije akcije dosta loše stoje, kao uostalom i akcije njene stranke, odnosno konzervativaca koji su prvi put posle dugo vremena pali ispod 30 odsto podrške birača. To je za njih alarmantno jer se drma kancelarski tron, a sve postizborne kombinacije su sada moguće i u opticaju, pa verujem da će proces stvaranja nove vladajuće koalicije u Nemačkoj dosta teško ići i može biti veoma dug“, objašnjava Stojanović.
Ako do posete kancelarke Merkel dođe pre nemačkih parlamentarnih izbora, zaključuje Stojanović za Sputnjik, ona bi imala posebnu političku težinu.
„Ukoliko do nje dođe posle izbora ta politička težina je nešto manja, jer iako Merkelovoj ne prestaje mandat 26. septembra to je, praktično, neka vrsta tehničke Vlade kada se ne povlače nikakvi ozbiljniji potezi, niti se može vršiti neki ozbiljniji pritisak na bilo koju od zemalja koje ona bude posetila. Ipak, njen eventualni dolazak u Beograd i nakon izbora bio bi svakako značajan, jer Angela Merkel ima nesporan politički kapital koji neće tako brzo izbledeti.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala