Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

„Haos i panika“: Ruski veteran uporedio povlačenje sovjetskih i američkih trupa iz Avganistana

© AFP 2023 / BANARAS KHAN Američki vojnici u svojoj vojnoj bazi u drugom najvećem gradu Avganistana, 23. januara 2002. godine
Američki vojnici u svojoj vojnoj bazi u drugom najvećem gradu Avganistana, 23. januara 2002. godine - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nas
Povlačenje sovjetskih trupa iz Avganistana odvijalo se organizovano, dok su Sjedinjene Američke Države pretvorile operaciju u haos, izjavio je ruski ratni veteran iz Avganistana, penzionisani pukovnik Anatolij Matvijčuk za „Večernju Moskvu“.
Prema njegovim rečima, Sovjetski Savez je pre povlačenja dogovorio sve detalje sa avganistanskom vladom.
„Tri godine smo povlačili trupe. Došli smo u Hajraton 15. februara 1989. godine (pogranični grad između Avganistana i Uzbekistana) i saopštili da više nema sovjetskih vojnika iza nas. Išli smo u otadžbinu kao pobednici sa razvijenim zastavama“, prisetio se ratni veteran.
Kako je istakao, SSSR uspeo je da u Avganistanu formira vojsku koja je izdržala bez pomoći tri godine.
Sada gledamo Amerikance – haos i panika“, konstatovao je Matvijčuk, istakavši da je slična slika viđena u Vijetnamu 1975. godine.
Takođe je podsetio da su Amerikanci ostavili „gomile oružja i tehnike koje su pale u ruke 'Talibana' (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)".
Ruski ratni reporter Evgenij Podubni objavio je na Telegramu fotografiju na kojoj je uporedio odlazak poslednjih sovjetskih i američkih vojnika iz Avganistana - 1989. i 2021. godine.
Podsetimo, Pentagon je saopštio da je završio povlačenje snaga iz Avganistana i završetku 20. godišnje misije. Pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeo je potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, odakle su evakuisani stranci i saveznici.
Vojne vežbe ruske vojske  - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Kriza u Avganistanu
Putin: Nećemo slati našu vojsku u zemlju gde je u toku rat svih protiv svih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala