https://lat.sputnikportal.rs/20210831/sta-treba-da-jedete-da-izbegnete-jesenje-viruse-i-prehlade-1129400209.html
Šta treba da jedete da izbegnete jesenje viruse i prehlade
Šta treba da jedete da izbegnete jesenje viruse i prehlade
Sputnik Srbija
Ruska dijetetičarka Kamila Timošenko sastavila je listu namirnica neophodnih za jačanje imunološkog sistema tokom jeseni, jer se tada značajno povećava rizik od... 31.08.2021, Sputnik Srbija
2021-08-31T14:05+0200
2021-08-31T14:05+0200
2021-08-31T14:05+0200
društvo
medicina
zdravlje
stil života
društvo
ruski lekar
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/1f/1129400165_0:154:3009:1847_1920x0_80_0_0_64cfc0cff38280c1f91d41ac483267ed.jpg
Ona na svom nalogu na Instagramu navodi da su namirnice bogate cinkom i selenom važan deo ishrane. To uključuje ribu i morske plodove, jaja, integralne žitarice, mahunarke i meso. A posebno ističe da je važno unositi gvožđe kroz meso jer se ono apsorbuje 10 puta bolje iz namirnica životinjskog porekla. Nutricionista takođe skreće pažnju na vitamine grupa B, C i D. U neophodne zdrave proizvode spadaju i paprika, brokoli i karfiol. Konačno, telu su potrebne omega-3 masne kiseline, koju, pored ribe, obilno sadrže i semenke i biljna ulja.Spisak nutritijenata i namirnica koje dr Timošenko preporučuje za jak imunitet:
https://lat.sputnikportal.rs/20210618/ruski-doktor-otkriva-zasto-meso-ne-treba-kombinovati-sa-nekim-namirnicama-1125685349.html
https://lat.sputnikportal.rs/20210722/ruski-imunolog-razbija-sedam-mitova-o-vitaminima-1127621197.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/1f/1129400165_212:0:2943:2048_1920x0_80_0_0_6689c8dc3b5b7a7f7ac47dffb6ae16e4.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
medicina, zdravlje, stil života, društvo, ruski lekar
medicina, zdravlje, stil života, društvo, ruski lekar
Šta treba da jedete da izbegnete jesenje viruse i prehlade
Ruska dijetetičarka Kamila Timošenko sastavila je listu namirnica neophodnih za jačanje imunološkog sistema tokom jeseni, jer se tada značajno povećava rizik od mnogih bolesti, posebno problema sa gastrointestinalnim traktom, a češći su i grip, prehlada i depresija.
Ona na svom
nalogu na Instagramu navodi da su namirnice bogate cinkom i selenom važan deo ishrane. To uključuje ribu i morske plodove, jaja, integralne žitarice, mahunarke i meso. A posebno ističe da je važn
o unositi gvožđe kroz meso jer se ono apsorbuje 10 puta bolje iz namirnica životinjskog porekla.
Nutricionista takođe skreće pažnju na vitamine grupa B, C i D. U neophodne zdrave proizvode spadaju i paprika, brokoli i karfiol.
Konačno, telu su potrebne omega-3 masne kiseline, koju, pored ribe, obilno sadrže i semenke i biljna ulja.
Spisak nutritijenata i namirnica koje dr Timošenko preporučuje za jak imunitet:
Cink: riba, džigerica, meso, mahunarke, integralne žitarice, pšenične mekinje
Selen: riba, morski plodovi, džigerica, jaja, tvrda pšenica
Vitamin D: riba, jetra bakalara, jaja, puter
Vitamin C: kivi, začinsko bilje, paprika, brokoli, karfiol
Vitamini grupe B: integralne žitarice, meso, džigerica, jaja, povrće
Omega-3: riba, biljna ulja, semenke.