Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija o rezoluciji o Avganistanu: Bili smo prinuđeni da se uzdržimo od glasanja

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Većina predloga i apela ruske strane bila je ignorisana u rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Avganistanu koja je juče usvojena, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako kaže, Moskva je bila prinuđena da se uzdrži od glasanja.

„Autori rezolucije odlučno su odbili da uključe u paragraf posvećen borbi protiv terorizma pominjanje DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i 'Islamski pokret Istočnog Turkmenistana', koji predstavljaju ozbiljnu pretnju bezbednosti u regionu“, navodi se u saopštenju.

U tekstu su takođe izostavljene teze čiji je cilj da se ukaže da evakuacija kvalifikovanih kadrova iz Avganistana ne sme da se negativno odrazi na socijalno-ekonomski položaj zemlje i njenu sposobnost postizanja ciljeva stabilnog razvoja, kao i teza o pogubnom uticaju zamrzavanja finansijskih sredstava po ekonomsku i humanitarnu situaciju u Avganistanu, objasnila je portparolka.
Prema njenim rečima, Moskva računa na to da će zapadni partneri u SB UN pažljivije uzimati u obzir zabrinutosti Rusije i Kine u vezi sa situacijom u Avganistanu.
S tim u vezi, Zaharova je dodala da Rusija i Kina nisu mogle da podrže rezoluciju o Avganistanu koju su pripremile SAD, Velika Britanija i Francuska. Kako kaže, bile su prinuđene da budu uzdržane.

„Ponovo nas je razočarala praksa zapadnih partnera da stvore veštački cajtnot prilikom usaglašavanja dokumenata Saveta“, istakla je ona.

Prema navodima ruskog MIP-a, „postoje svi razlozi za verovanje da su Vašington, London i Pariz uspeli da rade na tekstu u uskom formatu podnoseći ga Savetu na razmatranje tek u poslednjem trenutku“.
„O tome može da se sudi prema curenju informacija medijima o inicijativi 'trojke' čak i pre nego što je ruska strana primila bilo kakve signale od njenih autora“, dodala je.
Polazimo od toga da je očuvanje jedinstva Saveta bezbednosti u pogledu problema rešavanja situacije u Avganistanu prioritet u ovoj najvažnijoj fazi za zemlju i ceo region, zaključila je Zaharova.
Savet bezbednosti UN usvojio je u ponedeljak rezoluciju Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država kojom se pokret „Taliban“ poziva da ispunjava svoje obaveze za osiguravanje slobodnog i bezbednog napuštanja Avganistana za strance i Avganistance. Za rezoluciju je glasalo 13 država. Rusija i Kina su bile uzdržane.

Situacija u Avganistanu

Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta „Taliban“ i civile. Odgovornost za napad preuzela je grupa DAEŠ.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala