- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO: Rat u Donbasu nije prepreka za članstvo Ukrajine u Alijansi

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe "Morski povetarac 2021"
Vojne vežbe Morski povetarac 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Borbene operacije u Donbasu ne sprečavaju Ukrajinu da postane članica NATO-a, jer u Alijansi ne postoji norma koja bi zabranila pridruživanje zemlje tokom rata na njenoj teritoriji, izjavio je šef predstavništva NATO-a u Ukrajini Aleksandar Vinjikov.
Prema njegovim rečima, važno je za Ukrajinu da se priprema za članstvo u NATO-u.

„To je politička odluka. U Vašingtonskom sporazumu NATO-a ne postoji takva norma. Međutim, svi saveznici moraju biti sigurni da će pridruživanje novog člana povećati bezbednost Alijanse. Upravo zbog toga se ta odluka donosi kolektivno“, rekao je Vinjikov za list „Evropska pravda“.

Na pitanje kako NATO može pomoći Ukrajini da povrati teritorijalni integritet i kontrolu nad teritorijalnim vodama, Vinjikov je rekao da je Kijev značajno povećao prisustvo u Crnom moru, NATO snage raspoređene su u Rumuniji, brodovi NATO-a uplovljavaju u ukrajinske luke, održavaju se zajedničke vojne vežbe, na primer „Morski povetarac 2021“.
„Sve to su konkretni koraci solidarnosti i podrške sa kojima planiramo da nastavimo“, poručio je on.
Podsetimo, Ukrajina je šesta zemlja koja je dobila status partnera NATO-a sa povećanim mogućnostima. Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je ranije da će Ukrajina morati da ispuni niz kriterijuma kako bi se pridružila Alijansi, a za njihovu realizaciju biće potrebno mnogo vremena. Eksperti smatraju da Kijev ne može pretendovati na članstvo u NATO u narednih 20 godina.
Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
RUSIJA
„Ruske trupe stalna pretnja“: Zelenski poziva na jačanje prisustva NATO-a u Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala