- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ruske trupe stalna pretnja“: Zelenski poziva na jačanje prisustva NATO-a u Crnom moru

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Vojne vežbe "Morski povetarac" na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD
Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zalaže se za jačanje prisustva NATO-a u Crnom moru i poziva Moldaviju i Rumuniju da udruže snage u cilju osiguravanja bezbednosti u tom području.

„Ukrajina se dosledno zalaže za jačanje prisustva snaga i sredstava članica NATO-a u regionu Crnog mora, proširenje programa, zajedničkih vojnih vežbi i obuka“, poručio je ukrajinski lider nakon sastanka sa predsednicima Moldavije, Rumunije i Poljske u Kišinjevu, gde je doputovao povodom obeležavanja 30. godišnjice nezavisnosti Moldavije.

Kako je konstatovao Zelenski, rastu vojne pretnje oko Ukrajine.
„Pretnja oko Ukrajine i dalje je visoka, kritičan je stepen pretnje sa severa gde Belorusiju danas koriste kao dodatnu odskočnu dasku agresivnih akcija. Drugi stalni izvori pretnji su ruske trupe u moldavskom Pridnjestrovlju, u Abhaziji i slično. Zbog aktivne militarizacije našeg ukrajinskog Krimskog poluostrva ugrožena je i pomorska plovidba, odnosno trgovina u regionu. Moramo zajednički da rešavamo sve savremene izazove“, naveo je predsednik Ukrajine.
Kako je dodao, s tim ciljem Ukrajina je istupila sa inicijativom da se poveća saradnja ratnih mornarica crnomorskih zemalja.
Ranije je Zelenski izjavio da Kijev namerava da podigne ukrajinsku flotu na nivo od pre trideset godina kako bi deblokirao Crni i Azovski region.
Zamak na obali Crnog mora u predgrađu Jalte na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Krim o antiruskim provokacijama: Ukrajina radi na podizanju tenzija u Crnomorskom regionu
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala