- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO: Nećemo zaboraviti Avganistance; Zaharova: Neće ni oni vas, nikada

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZaharova: Završetak prvog kraka „Severnog toka 2“ – pobeda prava i ekonomskih interesa
Zaharova: Završetak prvog kraka „Severnog toka 2“ – pobeda prava i ekonomskih interesa - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2021
Pratite nas
Šef NATO Jens Stoltenberg izjavio je da neće biti zaboravljeni svi oni koji nisu uspeli da napuste Avganistan posle odlaska američkih snaga sa aerodroma u Kabulu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručuje da ni Avganistan nikad neće zaboraviti NATO.
„Veoma je važno da aerodrom ostane otvoren, kako za dopremanje humanitarne pomoći avganistanskom narodu, tako i za evakuaciju ljudi koji žele da odu a nisu mogli to da urade tokom vojne evakuacije. Nastavljamo da radimo na tome da ih evakuišemo. Nećemo ih zaboraviti“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za AFP.
Zaharova je, komentarišući njegovu izjavu, parafrazirala je pesmu Aleksandra Puškina „Madona“.

„I meni se čini da ni njega ni njegovu čudesnu organizaciju takođe neće zaboraviti. Nikada. Da parafraziram Puškina, najodvratniji primerak najodvratnije podlosti“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Podsetimo, početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.
Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.
Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta „Taliban“ i civile. Odgovornost za napad preuzela je grupa DAEŠ.
Talibani - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Kriza u Avganistanu
Istorijski događaj: Zapad izgubio prostor iz koga se vlada čitavim svetom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala