Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šojguova zamenica: Srbi i Rusi spremni da žrtvuju sve zarad slobode /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićZamenica ministra odbrane Rusije Tatjana Ševcova
Zamenica ministra odbrane Rusije Tatjana Ševcova - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Rusija i Srbija aktivno razvijaju vojnu i vojno-tehničku saradnju, a jedan od pravaca su i međunarodne vojne igre u kojima je Srbija domaćin takmičenja vojne policije, kaže u ekskluzivnoj izjavi za Sputnjik zamenica ruskog ministra odbrane Tatjana Ševcova uz poruku da će ruski tim kolegama iz Srbije i drugih zemalja pokazati šta su naučili u Siriji.
Ševcova je sinoć u Kraljevu, s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, otvorila takmičenje „Čuvar reda“ u kom će se narednih dana nadmetati ekipe šest zemalja — pored onih iz Rusije i Srbije nadmeću se i timovi iz Kipra, Kazahstana, Irana i Katara. Učesnici Igara dočekani su aplauzom stanovnika Kraljeva, grada na tri reke sa slavnom ratničkom tradicijom, gde će do 3. septembra šest ekipa odmeriti snage u četiri faze takmičenja, simulirajući realne borbene situacije.
Zamenica Sergeja Šojgua, koja je prvi put u Srbiji, uz zahvalnost na, kako kaže, vrlo srdačnom i gostoljubivom prijemu vojnog vrha Srbije, ističe da rusko-srpske odnose karakteriše visok nivo uzajamnog poverenja i slično gledanje na brojna politička pitanja, a da dve zemlje razvijaju ekonomsku saradnju i investicione projekte.
„U celini gledano, slični smo po mnogim pozicijama, odnosu prema tradicionalnim vrednostima — porodičnim, građanskim, ljudskim. Veoma smo bliski duhom. Srpski i ruski narod objedinjuje i zajednička religija, sličan karakter — i ruski i srpski narod ne tolerišu nepravdu, spremni smo da se, ako treba, i žrtvujemo zarad slobode i nezavisnosti”, kaže Tatjana Ševcova.
Kao zamenica ministra odbrane zadužena za finansije, ona visoko ocenjuje i vojnu saradnju dve zemlje, a objašnjava da se ona razvija u nekoliko pravaca, između ostalog i kroz zajedničke rusko-srpske vojne vežbe, vojno školovanje i vojno-tehničku-saradnju.
„Raduje što je Srbija danas aktivni učesnik međunarodnih vojnih igara, i ne samo učesnik već i domaćin. Želim da podsetim da je ideja za pokretanje međunarodnih vojnih igara potekla od ministra odbrane, heroja Rusije i generala armije Sergeja Šojugua. Ideja je nastala 2013. da bi 2013-2014. godine to bila ruska takmičenja. A 2015. godine prvi put smo organizovali međunarodna takmičenja. Pritom, poređenja radi, 2015. godine bilo je 57 timova iz 17 zemalja. Kad je reč o 2021.godini danas imamo 290 timova iz više od 44 zemlje. Takmiče se u 34 discipline, od toga se za 11 disciplina takmičenja odvijaju u drugim zemljama a ne u Rusiji. Srbija je domaćin veoma zanimljive discipline ‘Čuvara reda’. To je disciplina vojnih policajaca koja daje mogućnost da se vidi majstorstvo, profesionalizam i znanje naših vojnika koji služe u vojnoj policiji”, precizira naša sagovornica.
© Sputnik / Lola ĐorđevićCeremonija otvaranja međunarodnog takmičenja jedinica vojne policije „Čuvar reda“
Ceremonija otvaranja međunarodnog takmičenja jedinica vojne policije „Čuvar reda“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Ceremonija otvaranja međunarodnog takmičenja jedinica vojne policije „Čuvar reda“
Ševcova, jedina žena među zamenicima Sergeja Šojgua, posebno naglašava sve veće prisustvo žena u ruskoj vojsci.
„U Oružanim snagama Ruske Federacije služi više od 40.000 žena, od toga su oficiri njih 4500. Baš kao i vojnici muškarci, i one aktivno učestvuju u međunarodnim vojnim igrama: takmiče se u vojno-medicinskoj štafeti, u gađanju snajperom, kao kinolozi u disciplini ‘verni drug’. Formirali smo i posadu za tenkovski biatlon, ekipu devojaka koje učestvuju u tenkovskom biatlonu“, navodi Ševcova.
Međunarodne vojne igre su, prema njenim rečima, takmičenje na kom se pokazuje majstorstvo i profesionalizam, gde i žene vojnici ostvaruju visoke rezultate a negde i preteknu vojnike muškarce.
„Međunarodne vojne igre su važan pravac zajedničkih borbenih priprema — pružaju mogućnost ne samo da se pokaže koliko ste vešti već i da se razmene iskustva, pa i borbena. Kad je reč o vojnoj policiji, naši vojnici su od prvog dana aktivno učestvovali u operaciji u Siriji i zato imaju mogućnost da pokažu kolegama svoje borbeno iskustvo. Smatram da to što se vojnici takmiče na nepoznatim poligonima predstavlja neosporno iskustvo koje će doprineti njihovim daljim uspesima u profesionalnoj karijeri i njihovoj vojnoj službi”, poručuje Tatjana Ševcova, koja je poželela uspeh svim timovima učesnicima takmičenja „Čuvar reda“.
Na međunarodnom takmičenju  Čuvar reda  učestvuju ekipe Srbije, Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Čuvar reda“ - potvrda odnosa Srbije i Rusije /video, foto/
Ruska vojna policija na vežbama u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
RUSIJA
Brzina, snaga, izdržljivost: Poslednje pripreme ruske vojne policije pred takmičenje u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala