Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

SB UN usvojio rezoluciju o Avganistanu, Rusija i Kina uzdržane od glasanja

© AP Photo / Department of DefenseEvakuacija američkih trupa na aerodromu u Kabulu
Evakuacija američkih trupa na aerodromu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju Velike Britanije, Francuske i Amerike koja poziva pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) da ispunjava svoje obaveze osiguravanja slobodnog i bezbednog napuštanja Avganistana za strance i Avganistance.

Za rezoluciju je glasalo 13 država, dok su Rusija i Kina bile uzdržane.

SB UN najoštrije osuđuje napade u blizini aerodroma u Kabulu 26. avgusta, kao i „Taliban“.

Koja su očekivanja SB UN

U rezoluciji se ističe da SB UN uzima u obzir saopštenje talibana od 27. avgusta u kojem su se obavezali da Avganistanci mogu da putuju u inostranstvo, da napuste Avganistan kad god požele, preko bilo kojeg graničnog prelaza, i vazdušnog i kopnenog, uključujući i preko ponovo otvorenog i bezbednog aerodroma u Kabulu, kao i da ih niko neće sprečavati da idu.
Savet bezbednosti „očekuje da se talibani pridržavaju tih i svih drugih obaveza, uključujući bezbedan, pouzdan i regulisan odlazak Avganistanaca i svih drugih građana iz Avganistana“, navodi se u rezoluciji.
Istovremeno, ovo telo zahteva da avganistanska teritorija ne bude korišćena za pretnje ili napade bilo koje zemlje, niti za skrivanje ili obučavanje terorista, kao ni za planiranje ili finansiranje terorističkih napada, saopšteno je u dokumentu.
U rezoluciji SB UN ponavlja značaj borbe protiv terorizma u Avganistanu, uključujući protiv pojedinaca i organizacije koji su uključeni na sankcione spiskove u skladu sa rezolucijom 1267 (1999) i ističe odgovarajuće obaveze talibana u tom pogledu.
Podsetimo, početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.
Pročitajte još:
Nebenzja: Rusija se uzdržala od glasanja za rezoluciju o Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala