Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

„Politiko“: Pentagon znao za teroristički napad dan uoči eksplozije na aerodromu u Kabulu

© AP Photo / Wali SabawoonDim nakon eksplozije na aerodromu u Kabulu
Dim nakon eksplozije na aerodromu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Američka vojska pripremala se za mogući teroristički napad na aerodromu u Kabulu dan pre nego što se on desio, piše list „Politiko“, pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid, a u kojima je opisan sadržaj diskusije u Pentagonu.
Prema informacijama lista, predsednik Odbora načelnika štabova Oružanih snaga general Mark Mili ispričao je na zasedanju u sredu 25. avgusta o velikom broju obaveštajnih podataka koji svedoče o tome da grupa „DAEŠ u Horasanu“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) priprema „kompleksni napad“.
S tim u vezi, šef Pentagona Lojd Ostin naredio je pripremu za „incident sa velikim brojem žrtava“.
Kako piše „Politiko“, Pentagon je nameravao da zatvori kapiju Ebi. Međutim, američka vojska je ostavila vrata otvorena duže nego što je planirano kako bi omogućila britanskoj vojsci evakuaciju, prenosi list.
Prošlog četvrtka su dve snažne eksplozije pogodile kontrolni punkt vazdušne luke, ubivši 13 američkih vojnika i oko 200 Avganistanaca. Odgovornost za incident preuzela je teroristička organizacija DAEŠ.
Posle toga, Amerikanci su u vazdušnim napadima ubili, prema njihovom saopštenju, dvojicu vođa DAEŠ-a, a u nedelju napali teritoriju u blizini aerodroma, tvrdeći da su meta bili bombaši-samoubice. Prema izveštajima medija, u ovom napadu poginulo je 12 osoba, uključujući nekoliko dece.
Konačno povlačenje američkih snaga iz Avganistana planirano je za 31. avgust, a očekuje se da će aerodrom preći pod kontrolu talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Pokret Taliban je polovinom avgusta u svetlu povlačenja kontingenta Sjedinjenih Američkih Država pokrenuo ofanzivu i zauzeo sve veće gradove, objavivši kraj dvadesetogodišnjeg rata. Trenutno se rešava pitanje mehanizma upravljanja državom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala