Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Mediji: DAEŠ preuzeo odgovornost za napad na aerodrom u Kabulu

© REUTERS / AAMAJ NEWS AGENCYRaketni napad u blizini aerodroma u Kabulu
Raketni napad u blizini aerodroma u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Organizacija DAEŠ (zabranjena u Rusiji) preuzela je odgovornost za raketni napad na aerodrom u Kabulu u ponedeljak, javila je agencija Rojters pozivajući se na saopštenje terorističke grupe.
Agencija navodi da su teroristi ispalili ukupno šest raketa.
O napadu se saznalo ujutru. Mediji su javljali da je američki sistem za protivraketnu odbranu uspeo da presretne pet raketa. Jedna od njih je, prema navodima Al Džazire, pogodila aerodrom.
Prošlog četvrtka su kontrolni punkt vazdušne luke pogodile dve snažne eksplozije, ubivši 13 američkih vojnika i oko 200 Avganistanaca. Odgovornost za incident preuzela je teroristička organizacija DAEŠ.
Posle toga, Amerikanci su vazdušnim napadima ubili, prema njihovom saopštenju, dvojicu vođa DAEŠ-a, a u nedelju napali teritoriju u blizini aerodroma, tvrdeći da su meta bili bombaši-samoubice. Prema izveštajima medija, u ovom napadu poginulo je 12 osoba, uključujući nekoliko dece.
Konačno povlačenje američkih snaga iz Avganistana planirano je za 31. avgust, a očekuje se da će aerodrom preći pod kontrolu talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Pokret Taliban je polovinom avgusta u svetlu povlačenja kontingenta Sjedinjenih Američkih Država pokrenuo ofanzivu i zauzeo sve veće gradove, objavivši kraj dvadesetogodišnjeg rata. Trenutno se rešava pitanje mehanizma upravljanja državom.
Pročitajte još:
Novi napad na aerodrom u Kabulu, letele rakete, reagovao američki antiraketni sistem /video/
Mediji: Meta američkog napada u Kabulu bio bombaš-samoubica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala