- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Federer i Nadal nisu ni bili problem – ko onda ugrožava Đokovića?

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANNovak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Novak Đoković pohod ka osvajanju titule na US openu počinje u noći između utorka i srede, a na putu će mu biti mnogo kvalitetnih igrača. Doduše, ne i najveći rivali – Rodžer Federer i Rafael Nadal.
Najbolji teniser planete napada četvrtu Grend slem titulu u sezoni, ukupno 21. u karijeri, u sredu u 1 ujutur protiv Norvežanina Holgera Runea.
Momak koji se donedavno divio Novaku samo gledajući ga će imati priliku da okuša sreću i testira talenat već u prvom kolu debitantskog Grend slema, ali će proći kao i njegovi prethodnici u tim godinama.
Sve sem rutinske pobede srpskog tenisera bio bi tektonski potres u Njujorku, pa se zato ništa drugo ni predviđa na startu turnira, koji će biti solidna uvertira za naredne mečeve.
U Novakovoj četvrtini žreba nalazi se pregršt kvalitetnih tenisera, ali ne i bilo ko ko bi mogao da ga ugrozi – daleko od toga.
Projektovan put Đokovića ka 21. Grend slem tituli:
1. kolo – kvalifikant
2. kolo – Štruf/Grikspur
3. kolo – Nišikori/Gofan
4. kolo – Karacev/De Minor
četvrtfinale – Beretini/Hurkač
polufinale – Zverev/Šapovalov
finale – Medvedev/Cicipas/Rubljov
Najverovatniji protivnik u drugom kolu biće Nemac Jan-Lenard Štruf, protiv kojeg Novak ima skor od 6-0 i kojeg je u poslednje dve godine pobedio četiri puta izgubivši samo jedan set.
Štruf poseduje zavidan servis i forhend, ali nikada protiv Novaka nije uspevao da prikaže svoj najbolji tenis, najviše zahvaljujući upravo tome što mu protivnik to nije dozvolio.
Ništa drugačije ne bi trebalo da bude ni u trećem kolu, gde bi trebalo da dođe do susreta sa Davidom Gofanom ili Keijem Nišikorijem.
Novaku je Nišikori bio redovna mušterija i kada je bio na vrhuncu, a danas je daleko od toga, što se moglo videti na Olimpijskim igrama gde je uspeo da osvoji tek nekoliko gemova, iako je, kako je sam rekao, do tog meča igrao izuzetno dobro.
Iako je Nišikori već jednom, one sablasne 2014. godine, pobedio Novaka na US openu, taj Japanac ne može da se poredi sa današnjim, a slična je situacija i sa drugim potencijalnim protivnikom.
Gofan je teniser koji je, takođe, uspeo da jednom pobedi Đokovića (u osam mečeva), ali je to bilo famozne 2017. godine koju su Novak i njegovi navijači izbrisali iz sećanja.
Sada već iskusni Belgijanac nema igru koja može da ugrozi Đokovića, pa već sada praktično možemo da arhiviramo i taj (potencijalni) duel.
Novaku najveći protivnik u osmini finala, odnosno četvrtom kolu, može da bude isti kao prethodne godine. Odnosno ne može, jer je US open ove sezone uveo Hokaj sistem umesto linijskih sudija.
Projektovani u ovom delu turnira su Aleks de Minor i Aslan Karacev, dva tenisera sa zavidnim renkingom, ali i sa mnogo slabosti i problema.
Karacev je ove godine osetio Novakovu moć na Australijan openu, ali onda ga pobedio na Srbija openu – pred domaćom publikom, na njemu slabijoj šljaci.
Na sreću po Novaka, 25. teniser sveta koji dolazi iz Rusije se ne nalazi u sjajnoj formi već neko vreme, pa će Novak u četvrtom kolu, kada već bude uhvatio zalet, biti i više nego izrazit favorit, ako do tog duela dođe.
Aleks de Minor je neko ko se nalazi među najboljih 20 tenisera sveta, ali taj renking nikako ne uspeva da opravda dobrim rezultatim na najvećim turnirima, a ništa ne govori da će tako biti ove godine.
U potencijalnom duelu sa Australijancem bi Đokoviću najveći problem moglo da napravi to što se sa njim nikada dosad nije sastao, a poznato je da je Novaku protiv novih protivnika uvek pomalo nezgodno.
Projektovani protivnik u četvrtfinalu je neko koga je srpski teniser izbacio sa dva od tri odigrana Grend slema ove sezone, Vimbldona i Rolan Garosa.
U pitanju je Italijan Mateo Beretini, koji je u oba navrata Novaku uspevao da uzme po set i koji je prvog tenisera sveta terao da bude maksimalno skoncentrisan u gotovo svakom poenu.
Beretini je nekoliko godina imao problem sa igranjem protiv boljih od sebe, pogotovo protiv članova „velike trojke“, ali je uspeo da radom sa svojim timom taj problem prebrodi, iako pobede i dalje nedostaju.
Ipak, Đokoviću se očekuje potencijalno problematičan duel u četvrtfinalu, a šta onda reći za polufinale i finale?
Jako je teško predvideti ko će doći do te runde u generaciji mladih tenisera od kojih niko ne uspeva da bude konstantan.
Ono što se može zaključiti je da je Aleksandar Zverev jasan favorit za plasman među najbolja četiri tenisera, pogotovo ako se uzme u obzir nalet u kojem se nalazi osvajanjem zlata u Tokiju i titule u Sinsinatiju.
Zverev je dokazao da može da pobedi Đokovića čak i kada Đoković igra dobro, savladavši ga nekoliko puta i na betonu, najskorije baš u polufinalu Olimpijskih igara.
Nemac ruskog porekla je u tom meču pokazao da je značajno popravio psihološki aspekt svoje igre, a vredi podsetiti da brani finale iz prošle sezone, kada ga je u borbi za titulu pobedio Dominik Tim.
Upravo taj psihološki faktor može da bude presudan za Zvereva, koji će definitivno imati šansu da savlada Đokovića u projektovanom polufinalu. Ali, naravno, ne ako Novak bude na svom vrhuncu.
Finale? Medvedev, Cicipas, pa možda i neko iznenađenje u vidu zahuktalog Andreja Rubljova.
Iskustvo koje Đoković poseduje u završnicama turnira nešto je sa čime se niko od njegovih protivnika na US openu ove godine ne može meriti, jer nema jedina dva igrača koji u tome sa njim mogu da se porede, Federera i Nadala.
Medvedev je već igrao nekoliko Grend slem finala, ali ih je gubio upravo od Đokovića i Nadala, dok je Cicipas ove godine na Rolan Garosu vodio 2-0 protiv najboljeg srpskog sportiste, a onda dobio čas tenisa kao „nagradu“.
Analiza Novakovih potencijalnih protivnika samo je jedan od faktora koji će biti uzeti u obzir prilikom borbe za osvajanje US opena.
Kako je i legendarni Rod Lejver rekao, pritisak je nešto što može da napravi možda čak i najveći problem Đokoviću, koji takvu vrstu neprilika trpi ove godine više nego prethodnih.
Potencijalno osvajanje „kalendarskog slema“ je nešto što nijedan medij neće, a ne bi ni trebalo, olako da shvati, pa će se o tome definitivno pričati na konferencijama sa Novakom, verovatno ne samo sa jednim pitanjem po sesiji.
O američkoj publici ne treba trošiti reči, pa taj mač sa dve oštrice može da ima izuzetno pozitivan, ali i negativan uticaj na Đokovića, koji je u „ratu sa Njujorčanima praktično otkad je prvi put kročio na teniski teren.
Olakšavajuća okolnost je što nema njihovog miljenika Rodžera Federera, za kojeg je gotovo 20.000 Amerikanaca otvoreno navijalo u svakoj mogućoj prilici protiv Đokovića, ali nije nemoguće da se naprasno „rodi" novi miljenik tamošnjih ljubitelja tenisa.
Zaključak je jasan – to što nema Federera i Nadala apsolutno ne predstavlja nikakvu olakšicu za Đokovića, ali je predstavlja za sve ostale igrače.
Iako su verovatno Zverev, Cicipas, Medvedev i još neki teniseri trenutno bolji igrači od Federera, pritisak igranja protiv legendarnog Švajcarca bi im potencijalno pomrsio račune u pokušaju da naprave veliki uspeh, za mnoge prvi u karijeri.
Federer nije pobedio Đokovića na bilo kom Grend slem turniru još od 2012. godine, dok mu Nadal nije uzeo ni set na tvrdoj podlozi još od 2013. godine.
Dakle, jasno je da Novaku najveća opasnost svakako nije vrebala od Federera i Nadala, nego od takozvane „naredne generacije“ kojoj je dojadilo da gleda Novaka na vrhu.
Sve češće i češće najavljuju dolazak na vrh i svrgavanje Đokovića sa trona. Utisak je, međutim, da će barem još jedanput ostati samo na rečima.
Janko Tipsarević, Novak Đoković i Bogdan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
SPORT
„Neću zaboraviti Srbiju zbog Kine; Šta će uraditi Nole? Što bi rekao Matija Bećković – ćeraćemo se“
Raspored Srba na US openu: Kada igra Đoković, a kada ostali?
„Đoković? Niko nije mogao da predvidi da će pokušati to što sada pokušava“
Đoković „ćuti“ o gorućem pitanju – da li će zbog toga ispaštati?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala