- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Neću zaboraviti Srbiju zbog Kine; Šta će uraditi Nole? Što bi rekao Matija Bećković – ćeraćemo se“

© AP Photo / Marko DrobnjakovicJanko Tipsarević, Novak Đoković i Bogdan Obradović
Janko Tipsarević, Novak Đoković i Bogdan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Poznati teniski trener Bogdan Obradović bio je gost „Miljanovog kornera“ u kojoj je pričao o tome kako sa Komunističkom partijom kine pokušava da napravi najboljeg tenisera sveta, „izazvao“ Novaka Đokovića i otkrio da Kina ima veće talente nego što su nekada bili Novak, Ana Ivanović, Jelena Janković...
Bivši selektor sa kojim je Dejvis kup reprezentacije Srbije osvojila čuvenu „Salataru“, ali i čovek koji je učestvovao u stvaranju svih igrača najuspešnije generacije srpskog tenisa, već tri godine radi na novom projektu: napraviti kineskog „broja 1“ u muškom i ženskom tenisu.

Kina u eri Bogdana Obradovića

Komunistička partija Kine je pred Obradovića postavila jasan cilj, a to je uspeh njihove zemlje u tenisu.
„Zajednički cilj nam je sledeći, a to je da za deset godina 'broj 1' u svetu bude Kinez. Da za deset godina 'broj 1' igračica u svetu bude Kineskinja. Da oni osvoje Dejvis kup, Fed kup i zlatne medalje na Olimpijskim igrama u tenisu – singl, dubl i miks“, rekao je Obradović u emisiji „Miljanov korner“.
Opšte je poznato da su Kinezi godinama dominantni u stonom tenisu, ali ni približan uspeh nikada nisu uspeli da ostvare u tenisu, a Obradović objašnjava zašto je to tako.
„Pa, sad moram da budem malo prepotentan – pa zato što nisu imali mene“, rekao je Obradović uz osmeh i dodao:
„Vrlo prost razlog, zato što ja mislim da ja jesam jedan od ključnih dizajnera i našeg uspeha u Srbiji. Ne samo ja, nego serija trenera koji su se zajedno sa mnom patili. Ja sam nasledio sjajne trenere“.
Obradović ističe da je cilj da jedan deo mladih kineskih igrača koje trenira dovede u Srbiju.
„Već nekoliko njih dovodim. Ova deca koja su selektirana, ja sam od njih najboljih iz Šangaja napravio tri grupe - grupa 1, grupa 2 i elit grupa. Na svu sreću, u elit grupi ima ih 20, dvoje ih je grupa 1, dvoje ih je grupa 2. Tih 20 iz elit grupe će doći u Beograd i moraće da žive sledećih sedam godina u Beogradu i da putuju po turnirima po Evropi, što znači u toj seriji Tenis Evrope do 12 godina, koju su recimo igrali Nole, ili Ana Ivanović ili Janko Tipsarević, Jelena Janković, Viktor Troicki. Svi naši šampioni kad su bili klinci. To što su uradili Zverev, Tim i Cicipas, svi su oni prošli te turnire u Evropi“.

Kinezi sa više talenta nego Nole, Ana, Jelena...

Što se tiče potencijala kineskih tenisera i teniserki, bivši selektor reprezentacije koja se 2010. godine popela na krov sveta nema nikakvih briga.
„Mislim da trenutno ima šest dečaka i četiri devojčice koji, po mom mišljenju, imaju više talenta nego što je imao Novak, od dečaka, a devojčice imaju više talenta nego što su imale naša Ana i Jelena“.
Akademija Bogdana Obradovića funkcioniše već godinama u Beogradu, a sada su se u slične projekte upustili i brojni bivši teniseri, među kojima i Novak Đoković, čija akademija tek treba da počne sa radom.

„Momci, tek ćemo da se ćeramo“

„Nakon što sam završio sa Novakom, moj sledeći projekat je bio Hamad Međedović. On je poslednji igrač koji je proizveden iz moje 'kužine', što bi rekli Splićani. Viktor (Troicki) je postao trener, (Boris) Pašanski je postao trener, Ilija Bozoljac, Dule Vemić, mnogo njih. Novak je njih sve skupio, pa, izvol'te momci, potrudite se, pokažite šta umete. Sve ovo što sam ja uradio, ili nisam uradio, da li je to rečeno da je to uradio Bogan Obradović, to nema nikakve veze... U svakom slučaju, ponovo sam pokazao da je zadnji igrač koji je imao međunarodni juniorski uspeh bio moj igrač, Hamad Međedović. Tako da sa te strane ja neću tu stati, zbog ovog što radim sa Kinezima ja neću zaboraviti Srbiju, jer je Srbija, naravno, deo mene i ja sam deo Srbije“, rekao je Obradović našem Miljanu Milićeviću i istakao da od njegovog projekta može da profitira i naša zemlja:

„Ja ću ovaj program da u ovaj program malo pokvareno sa moje strane uključim srpsku decu, srpske talente koji će trenirati sa Kinezima i nagovoriću Kineze da ta srpska deca sa njima, jer je to dobro, putuju na turnire, da Kinezi to sve i plate, pa da mi usput kao 'kolateralnu štetu', proizvedemo još naših igrača. To će biti moj doprinos. Šta će uraditi Nole? Bogu hvala ja verujem da će on uraditi nešto, kao i Janko sa svojom akademijom i svi ostali momci – tu ćemo, što bi rekao gospodin Matija Bećković, da se ćeramo. Videćemo ko će biti najbolji“.

Sagovornik „Miljanovog kornera“ dodaje da je finansiranje mladih, perspektivnih tenisera sve teže i teže, te da su troškovi sve veći i veći.

Nebo je granica

„Iza ovog programa stoji Komunistička partija Kine. Oni su to obeležili kao nacionalni projekat, što znači: 'Nebo je granica'. Ono što je veliki problem u Evropi i celom svetu sada – i ono što je Novak imao kao problem, a ja sam tada kada je bio 'klinac' rešio taj problem – je finansiranje, odnosno novac. Sada jedan junior koji ima 11 godina i hoće da ima trenera koji sa njim putuje i sve uslove koje su mu potrebni, mora da ima godišnji budžet između 150 i 200 hiljada evra. Naša pretpostavka je da će za četiri godine to porasti i na 300 hiljada. Dakle, šta se dešava? Ako imate dvadesetoro dece i 200 hiljada košta program za svakoga, vi znate da je to budžet od četiri miliona“, kaže Obradović.
Teniska reprezentacija Srbije posle trijumfa nad Rusijom u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Da li Srbija u „klincu” iz Novog Pazara ima Đokovićevog naslednika?
Opšte su poznati problemi koje je sa novcem imala porodica Đoković kako bi mladom Novaku, ma koliko on bio talentovan, obezbedila dobre uslove za uspeh.
Zbog toga je sada već verovatno najboljem teniseru u istoriji ponuđeno i britansko državljanstvo, a Kina takav problem nema, niti će ga imati.
„Naravno da je vrlo teško da neka teniska federacija ima taj novac, kao i roditelji individualno, pa da ćete naći i privatne sponzore koji će to podržati. Čak i ovi pravi sponzori koji su potpisali sa Novakom, jer sam ja to tada na svu sreću uspeo da završim, oni su dali za Novaka za godinu dana 250.000 evra. Mi smo tada Novaka uspeli da uguramo u taj profesionalni svet, kada je imao 16 godina – pre više od 16 godina – mi smo to uradili, tako da sa te strane, nakon 16 godina, to jeste skuplje i sigurno da će biti sve skuplje i skuplje, ali koliko god da to bude bilo skupo, jedna činjenice tu stoji kao tačna i nepromenljiva – Kinezi će imati novca da plate“, podvukao je Obradović.
Pogledajte celu emisiju sa Bogdanom Obradovićem, u kojoj je otkriveno još pregršt zanimljivih detalja.
Đoković ponovo rekao nešto zbog čega su mu mediji napravili pakao
Zverev tužio američkog novinara – ovo je priča o navodnom zlostavljanju ruske devojke
„Đoković? Niko nije mogao da predvidi da će pokušati to što sada pokušava“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala