- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Sputnjik na poligonu „Žiča“: Počela trka za medalje na Međunarodnom vojnom takmičenju /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićEkipa Kazahstana na poligonu " Žiča" u kategoriji "Individualno gađanje",
Ekipa Kazahstana na poligonu  Žiča u kategoriji Individualno gađanje, - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
„Paljba!“, uzviknuo je vojni arbitar i time označio početak prve faze takmičenja vojnih policija „Čuvar reda“ – gađanje bojevom municijom u pojedinačnoj konkurenciji iz poluautomatskog pištolja i automatske puške.
Nakon jučerašnje kiše, vreme je danas poslužilo takmičare na poligonu „Žiča“ u blizini Kraljeva. Petočlani timovi iz Rusije, Kazahstana, Irana, Katara, Srbije i sa Kipra pokazivali su svoje strelačko umeće gađanjem statičnih meta iz poluautomatskog austrijskog pištolja „Glok“, kalibra devet milimetara, i srpske automatske puške M70, kalibra 7,62 milimetra.

Počelo takmičenje „Čuvar reda“

U prvoj fazi nadmetanja ekipe Srbije i Rusije podelile su prvo mesto zbog jednakog broja bodova.
Takmičari su ispaljivali po 10 metaka iz pištolja i puške u pet meta na različitim daljinama. U zavisnosti od preciznosti hitaca, arbitri su dodeljivali kaznene sekunde u konačno vreme koje je bilo potrebno za gađanje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTimovi su gađali iz poluautomatskog austrijskog pištolja „Glok“, kalibra devet milimetara, i srpske automatske puške M70, kalibra 7,62 milimetra.

Tim Srbije na Međunarodnom takmičenju vojnih policija „Čuvar reda“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Timovi su gađali iz poluautomatskog austrijskog pištolja „Glok“, kalibra devet milimetara, i srpske automatske puške M70, kalibra 7,62 milimetra.
Prva je gađala ekipa Rusije, zatim Kipra, potom Irana, nakon nje pucao je tim iz Kazahstana, pa Srbije i na kraju Katara. Nadmetanje su posmatrali predstavnici još četiri zemlje: Grčke, Egipta, Belorusije i Mađarske.
Aleksej Sergejevič, stariji vodnik ruske vojne policije i prvi strelac tima svoje zemlje, predočava da su se za takmičenje pripremali dugo tako što su analizirali video-snimke vojnih igara i uvežbavali discipline koje su videli.
„Timovi su veoma ozbiljni. Najbolji među najboljima iz vojnih policija zemalja učesnica su ovde. Dobro su pripremljeni. Naš tim se trudi da ne komunicira s drugim ekipama, jer smatramo da je bolje da to učinimo nakon takmičenja. Trudimo se da mislimo samo o takmičenju. Ponekad čak ni ne pričamo s našim porodicama, zato što to utiče loše na našu koncentraciju“, rekao je Sergejevič za „Sputnjik“.
On je kazao da je za njih značajno da uvežbavaju borbene sposbnosti na vojnim takmičenjima zbog toga što se tako pripremaju za nesvakidašnje situacije u operacijama.
„Razvijamo fizičke i strelačke sposobnosti. U slučaju da se nađemo u zajedničkim operacijama ili na treninzima s drugim vojskama, međusobna razmena iskustva bila bi veoma značajna za sve“, napomenuo je Sergejevič.
© Sputnik / Lola Đorđević„Trudimo se da mislimo samo o takmičenju. Ponekad čak ni ne pričamo s našim porodicama, zato što to utiče loše na našu koncentraciju“.
Aleksej Sergejevič - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
„Trudimo se da mislimo samo o takmičenju. Ponekad čak ni ne pričamo s našim porodicama, zato što to utiče loše na našu koncentraciju“.

Jaka konkurencija

Aleksej Sergejevič nada se pobedi na takmičenju, a u tome nije jedin. Kapetan Milan Kovačević iz srpskog tima kaže da je i njihov cilj medalja:
„Mi bismo voleli da bude ‘najsjajnija’, a to neće biti lako pošto su reprezentacije jake, ali mi ćemo dati sve od sebe“.
© Sputnik / Lola Đorđević„Daćemo sve od sebe da osvojimo ‘najsjajniju’ medalju“.
Milan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
„Daćemo sve od sebe da osvojimo ‘najsjajniju’ medalju“.
On je predočio da su pripreme srpske ekipe počele u martu i da je akcenat bio na kondiciji i vatrenoj obuci. Visinske pripreme bile su na Kopaoniku i trajale tri nedelje, a završne su bile u Kraljevu.
„Tim je spreman. Daćemo svoj maksimum. Ostale ekipe su dobre. Ekipe Irana, Kazahstana i Rusije nam deluju jako dobro. Družimo se svakog dana, momci su stvarno super. Razmenjujemo iskustva, pričamo o tome kako su se pripremali“, rekao je Kovačević.
Ekipe vojnih policija u utorak će na poligonu „Žiča“ odmeriti snage u rešavanju vatrenih zadataka u simuliranom gradskom ambijentu. U sredu će na poligonu „Beranovac“ rešavati 13 zadataka iz različitih segmenata vojno-policijske obuke u fazi pod nazivom „Patrolna staza“, a u petak će u fazi „Trka heroja“ savladavati 12 kilometara terena sa 30 kombinovanih prepreka.
Srbija je ove godine prvi put jedan od ukupno 11 domaćina vojnih igara. Našoj zemlji je ovo šesti put da učestvuje na ruskim Međunarodnim vojnim igrama.
Svečano otvaranje međunarodnog takmičenja jedinica vojne policije „Čuvar reda“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Počinje „Čuvar reda“: Međunarodno takmičenje vojnih policija svečano otvoreno u Kraljevu /video, foto/
Na međunarodnom takmičenju  Čuvar reda  učestvuju ekipe Srbije, Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Čuvar reda“ - potvrda odnosa Srbije i Rusije /video, foto/
Ruska vojna policija na vežbama u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
RUSIJA
Brzina, snaga, izdržljivost: Poslednje pripreme ruske vojne policije pred takmičenje u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala