- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Upoznajte novo košarkaško čudo /video/

© Foto : FIBATalentovani američki košarkaš – Čet Holmgren
Talentovani američki košarkaš – Čet Holmgren - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Zapamtite ime Čet Holmgren. Mladi američki centar jedan je od najtalentovanijih košarkaša sveta i zbog svoje atične građe, kao i ogromnog talenta, u godinama ispred trebalo bi da izraste u jednog od najboljih košarkaša sveta.
Holmgren, koji je u maju napunio 19 godina, visok je 216 centimetara i poseduje sjajan osećaj za igru, te njegovi potezi nekada izgledaju kao da je na terenu bek, a ne momak visok skoro kao Bobi Marjanović.
Od starta se videlo da ima veliki potencijal za košarku, kao dete igrao je na poziciji beka, ali kako je rastao iz godine u godinu, tako mu se i pozicija menjala.
Poznato je da se u košarci pozaciji polako gube, te centra mogu da igraju igrači visoki 198 centimetara. Kod Holmgrena je situacija drugačija jer je jasno da sa 216 ne može da bude bek, ali to ga ne sprečava da igra na takav način.
Neverovatno je pokretan za svoju visinu, poseduje odličnu kontrolu lopte, a na sve to ima „meku ruku“ i situacije 1-na-1 često rešava šutem, a ne visinskom dominacijom.
Jedan od razloga zašto nekada koristi šut pre igre u reketu je što na izuzetnu visinu nema još formiranu mišićnu masu, što govori podatak od 90 kiloegrama.
Nedostatak mišićne mase ne može se nazvati manom jer Holmgren ima svega 19 godina i nije ni normalno da kao tinejdžer bude na fizičkom nivou profesionalaca.
Talentovani košarkaš verovatno nikada i neće biti mišićno dominantan jer bi mu višak kilograma stvorio druge probleme, ali vremenom će popravljati telo i mogao bi da bude jedan od najboljih igrača na svetu.
Holmgren je odrastao u Minesoti, tamo je i pohađao srednju školu i bio je saigrač sa Džejlenom Sagsom, petim pikom sa ovogodišnjeg Drafta, koji će naredne sezone nositi dres Orlando Medžika.
Iz godine u godinu je napredovao, a pre godinu i po dana, sa nepunih 18 godina, odigrao je strašnu partiju na utakmici koja je čak bila i na nacionalnoj televiziji u Sjedinjenim Američkim Državama.
Srednja škola Četa Holmgrena igrala je protiv Sijere Kanjon, škole za koju igra Broni Džejms, sin najboljeg igrača sveta Lebrona, i talentovani centar utakmicu je završio sa 9 poena, 10 skokova i čak 12 blokadi.
Iako napadački nije imao najbolju utakmicu, pokazao je dominantnost na oba kraja terena.
U seniorskoj sezoni predvodio je srednju školu do titule, a poneo je i brojne nagrade za košarkaša godine. Pre mesec i po dana mogli smo da ga gledamo na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina i opravdao je očekivanja.
Prosečno je beležio 12 poena, šest skokova tri asistencije i tri blokade, i proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) turnira. Na istom prvenstvu mladi igrači Srbije zauzeli su četvrto mesto, dok su Amerikanci osvojili turnir.
Holmgren je ovog leta odlučio da ide koracima prijatelja Džejlena Sagsa koji je prethodne godine studirao na univerzitetu Gonzaga.
Talentovani košarkaš nosiće dres „Zagsa“, a leta 2022. trebalo bi da izađe na NBA draft na kom će, ako sve bude išlo u dobrom smeru, biti prvi pik.
Srpski košarkaš Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Da li Amerika više veruje u Prkačina nego Petruševa?
Lebron Džejms i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Amerika nije naučila lekciju – opet omalovažava Srbina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala