Da li Amerika više veruje u Prkačina nego Petruševa?

© Foto : FIBASrpski košarkaš Filip Petrušev
Srpski košarkaš Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Na predstojećem NBA draftu, koji je na programu 29. jula u Njujorku, ABA liga imaće nekoliko predstavnika među kojima se najviše šanse da budu izabrani daju Filipu Petruševu (Srbija) i Roku Prkačinu (Hrvatska).
Radi se o dvojici veoma talentovanih košarkaša, a zanimljivo je ispratiti kako se košarkaši Mege i Cibone kotiraju kod američkih kolega.
Petrušev iza sebe ima sezonu karijere, talentovani visoki košarkaš oborio je mnoge rekorde u ABA ligi i godinu je završio kao – MVP, najbolji strelac i najbolji mladi košarkaš.
Brojke koje je 21-godišnji igrač Mege beležio u regionalnom košarkaškom takmičenju nisu viđene od Milana Gurovića i Dejana Milojevića, te je još više skrenuo pažnju na sebe američkim skautima.
Ipak, postoji određeni skepticizam kod Amerikanaca i to se najbolje vidi na njihovim specijalizovanim sajtovima „NBA Draft.net“, „NBA Draft soba“ i na portalu ESPN.
Ovi sajtovi uglavnom su precizni kada se radi o košarkašima koji se biraju u „lutriji“, odnosno tu se misli na prvih četrnaest pikova. Već posle toga moguće su brojne promene, a to je pogotovo slučaj u drugoj rundi u kojoj se često dešavaju iznenađenja.
Baš u drugoj rundi američke kolege predviđaju da će biti izabran Petrušev, pa ga tako ESPN stavlja na 40. mesto sa kog bi trebalo da ga izaberu Nju Orleans Pelikansi. „NBA draft.net“ ima sličnu prognozu – 44. pik sa kog takođe biraju Pelikani.
Portal „NBA draft soba“ najmanje veruje u MVP ABA lige, te su ga urednici ovog medija stavili na tek 58. mesto sa kog biraju Njujork Niksi.
Petrušev ima 21 godinu, što isto utiče na nešto niži plasman, pošto bolje prolazi talentovani igrači sa 18, 19 ili 20 godina. Filip će gotovo sigurno biti izabran na Draftu i to je ono što je najvažnije.
Kada je reč o Prkačinu, američke kolege kotiraju ga nešto bolje u odnosu na Petruševa, a pored toga što je mlađi dve i po godine, utisak je da hrvatski košarkaš ima još mnogo prostora da unapredi telo, dok je igrač Mege skoro pa gotov paket.
Zato se Prkačin kreće oko kraja prve i početka druge runde. Prethodnih meseci bio je i blizu „lutrije“, ali pred sam Draft „NBA Draft soba“ predviđa mu 34. mesto.
ESPN sličnog je stava kao „Draft soba“, te ga rangira na 38. mesto sa kog biraju Čikago Bulsi. „NBA Draft.net“ predviđa mu 50. mesto, i iz svega ovoga vidimo da će Roko verovatno biti u drugoj rundi.
Srbija svake godine ima predstavnika na NBA draftu, a ove će to biti Filip Petrušev koji je u sezoni iza nas prosečno beležio 23,7 poena, 7,6 skokova, 1,5 asistencija i 1,1 blokadu, uz 62 odsto šuta iz igre, 42 van linije 6,75 i 74 sa linije za slobodna bacanja.
NBA draft na programu je 29. jula Njujorku.
Dominacija kakvu Balkan ne pamti /video/
Petruševa udarali, provocirali, a on šmekerski odgovorio: „Nikad protiv Partizana“
„On je trebalo da bude projekat Partizana, ali su se pojavili trgovci robljem“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala