Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani: Nema potrebe za bezbednosnom zonom u Kabulu

© REUTERS / STRINGERTalibani na putu ka aerodromu u Kabulu
Talibani na putu ka aerodromu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Nema potrebe za stvaranjem bezbednosne zone u Kabulu pod kontrolom UN, izjavio je predstavnik pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
„Nema potrebe za tim. Avganistan je nezavisna država. Može li takva zona da se napravi u Francuskoj ili Velikoj Britaniji?“, izjavio je predstavnik pokreta Suheil Šahin u intervjuu za televiziju „Frans inter“.
Šahin je dodao da talibani podržavaju ideju postizanja sporazuma sa „nekim zemljama“ kako bi one pomogle pokretu da obnovi rad aerodroma u Kabulu.
Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da će Pariz i London pozvati UN da rade na stvaranju „bezbednosne zone“ u glavnom gradu Avganistana radi zaštite humanitarnih operacija. Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara podržava ovu ideju.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.
Pročitajte još:
Predstavnik talibana ekskluzivno za Sputnjik: Amerikanci moraju otići na vreme da ne bi bilo problema
Iz totalnog haosa Avganistana rađa se nova pretnja – za ceo svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala