- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija priprema još jedan megaprojekat - železnička pruga „Belkomur“

CC0 / Pixabay / Železnička pruga
Železnička pruga - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Na teritoriji Rusije sve češće se govori o novim megaprojektima kao što su rute ruske Severne železnice, most preko reke Lene u Sibiru, put od ruskog grada Magadan do Anadira na Dalekom istoku, a sada i železnička pruga „Belkomur“.
O projektu „Belkomur“ se razgovara na najvišem državnom vrhu, a nedavno ga je pomenuo i ruski predsednik Vladimir Putin.

Kakav je značaj železničke pruge „Belkomur“ za Rusiju?

„Belkomur“ je železnički projekat na severozapadu Rusije. Pruga će prolaziti od Belog mora preko republike Komi do Urala i spajaće gradove Arhangelsk, Siktivkar, Solikams, Perm i Jekaterinburg. Orijentaciona cena projekta će biti oko 3,8 milijardi dolara.
Kako bi se isporučio teret od Urala do Arhangelska sada je potrebno napraviti veliki krug skoro do Moskve. „Belkomur“ će proći direktnom trasom od Jekaterinburga do Arhangelska i skratiće rastojanje više od 800 kilometara. Na taj način će se smanjiti i vremenski i transportni troškovi.
Arhangelsk predstavlja veliku stratešku važnost za zemlju. Plan je da se rekonstruiše morska luka kako bi mogla da primi veću količinu tereta. To će ujedno i omogućiti razvoj Severnog morskog puta, kao najkraćeg morskog puta između evropskog dela Rusije i Dalekog istoka.
Kao što je poznato, Kina planira da aktivno koristi Severni morski put kojim mogu da dođu do Evrope 20 dana brže nego kroz Suecki kanal. Pored toga, Kina je i inicijator projekta „Novi put svile“, transkontinentalne železnice koja će je povezati sa Evropom.
S obzirom da se Rusija nalazi na putu iz Kine u Evropu, izgradnja železnice će biti od velike koristi, jer ruska železnica trenutno nije u stanju da se izbori sa velikim obimom transporta iz Kine.
„Belkomur“ će zatvoriti krug železničkih i morskih maršruta u Arhangelsku, što će ujedno omogućiti i smanjenje transportnih troškova.
To je ujedno i jedan od razloga što je Kina zainteresovana za ovaj železnički projekat i spremna da u njega investira. Ako se uzmu u obzir i kineske investicije, onda suma od 3,8 milijardi dolara za izgradnju železničke pruge „Belkomur“ i nije tako velika.
Autoput - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2020
Megaprojekat budućnosti: Rusija gradi autoput „Evropa - Zapadna Kina“
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala