Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

SAD izvele napad dronom u Kabulu, Bajden obećao odmazdu zbog ubistva američkih vojnika

© AP Photo / 1st Lt. Mark AndriesKriza u Avganistanu
Kriza u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države izvele su napad dronom protiv jednog pripadnika DAEŠ-a (takozvane Islamske države) u istočnom Avganistanu, koji je radio na planiranju napada na aerodrom u Kabulu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više od 170 civila, a predsednik SAD Džozef Bajden zarekao se danas da će Amerika pronaći sve odgovorne i kazniti ih.
Predsednik SAD je tokom emotivnog obraćanja naciji potvrdio da je izdao naređenje Pentagonu da pripremi planove za odmazdu i udare na pripadnike organizacije koja stoji iza smrtonosnog napada, prenosi Rojters.
U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je u napadu bespilotnih letelica na metu u istočnom Avganistanu, u provinciji Nangahar, uspela da likvidira planera napada na aerodrom u Kabulu koji pripada DAEŠ-u (frakciji tzv. Islamske države (IS-K)/teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
"Prema prvim informacijama, ubili smo osobu koja nam je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava", saopšteno je iz Pentagona.
Ubijeni organizator samoubilačkog napada bio je pripadnik frakcije Islamske države iz pokrajine Korasan - IS-K i radio je na planiranju "budućih napada", izjavio je za američke medijejedan visoki zvaničnik Pentagona.
On je dodao da je dron poleteo u misiju iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.
Brzina kojom je američka vojska uzvratila udarac tzv. IS-K pokazuje da Pentagon stalno prati aktivnosti te terorističke organizacije i da koristi višegodišnje iskustvo u izvođenju napada na ekstremiste u udaljenim delovima sveta.
Međutim, takođe pokazuje i granice američke moći da eliminiše ekstremističke pretnje, pa neki analitičari upozoravaju da će ekstremisti imati veću slobodu kretanja u Avganistanu sada kada su talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli vlast, prenosi Asošijeted pres.
Procenjuje se da je u poslednje dve nedelje iz Avganistana evakuisano više od 100.000 ljudi, a rok koji su SAD odredile svojim snagama da napuste Avganistan ističe u utorak, 31. avgusta, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala