Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ruski ambasador: Nepomirljiva borba između talibana i DAEŠ

© AP Photo / Rahmat GulTalibani patroliraju Kabulom
Talibani patroliraju Kabulom - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Ambasador Rusije u Kabulu Dmitrij Žirnov kaže da se između talibana i pripadnika DAEŠ (obe terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) vodi žestoka borba i da je napad na aerodrom u Kabulu izazov ne samo za Ameriku već i za taj pokret. Ambasador smatra da će se u dogledno vreme situacija u zemlji stabilizovati.
„Borba je nepomirljiva. Ako je iza eksplozije na aerodromu zaista bio DAEŠ onda je to izazov ne toliko za SAD, koliko za talibane, jer su oni preuzeli odgovornost za Avganistan. I u izvesnom smislu to što se dogodilo je udar na reputaciju i za talibane takođe“, rekao je ambasador u emisiji „Solovjov lajv“.
Prema mišljenju ambasadora, talibani će se žestoko boriti protiv DAEŠ- a i nije im potrebno da se teroristički napadi ponove.
„Koliko znam, talibani su danas, tako je objavljeno, priveli dvojicu navodnih državljana Malezije, boraca DAEŠ-a, odnosno, koliko shvatam žestoko će se boriti protiv DAEŠ-a. Takve stvari im nisu potrebne“, naveo je ambasador.
On je ocenio i da talibani u suštini nisu osvojili Avganistan, nego je on prešau njihove ruke jer situacija nije mogla biti gora.
Izazov je kako će organizovati svakodnevni život, dodao je Žirnov.
Provincija Pandžšer je jedina koja nije pod kontrolom talibana, ali prema rečima ambasadora, odnos snaga je takav da bi oni mogli da je zauzmi za dan ali da žele da izbegnu krvoproliće.
Ambasador je u emisiji otkrio i da je 200 Avganistanaca koji imaju i ruski pasoš izrazilo želju da napusti zemlju iako nisu trenutno ugroženi.
On je, takođe, dodao da se Zapad se nije obraćao Moskvi sa zahtevom za priznanje novih avganistanskih vlasti.
Podsetimo, talibani trenutno kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a. Talibani su saopštili da ne nameravaju da Amerikancima produže vreme za evakuaciju američkih građana nakon 31. avgusta.
U području aerodroma u Kabulu juče je odjeknula serija eksplozija. Prema izveštajima medija, broj poginulih popeo se na 200. U redovima američkih snaga život je izgubilo 13 marinaca.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Kriza u Avganistanu
Pentagon može da gađa DAEŠ-K bez odobrenja Bele kuće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala