- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sjomin upozorava Ruse: To je naivna inicijativa

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaJurij Semin, ruski fudbalski trener
Jurij Semin, ruski fudbalski trener - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Jurij Sjomin, ruski fudbalski trener, predložio je da tamošnja Premijer liga ne ukine ograničenje stranih fudbalera – njegovim rečima „legionara” – kako bi se dodatno razvio ruski fudbal, odnosno kako se mladi ruski igrači ne bi bacili u zaborav.
Trener Rostova osvrnuo se na rastuću popularnost Ruske premijer lige (RPL) i neretko dovođenje skupocenih stranaca, na uštrb davanja šanse mladim ruskim igračima, što je popularan trend i u ostalim najjačim ligama u Evropi.
Ruska liga trenutno razmatra određene reforme, a među predlozima je i to da se potpuno ukine broj dozvoljenih stranaca u klubovima.
„Teški problemi ne mogu lako da se reše. Neki ljudi misle da je ukidanje limita na strance rešenje za sve probleme ruskog fudbala i da će nam to momentalno doneti rezultate: da će naši najbolji klubovi prestati da gube u ranim fazama evropskih takmičenja i da će reprezentacija uvek igrati nokaut fazu svetskih i evropskih prvenstava. Ja mislim da je ovakva inicijativa naivna ili da je to pokušaj da se samo brzinski nešto reformiše”, rekao je Sjomin.
Problem bi ovakvim potezom postao još veći, ističe Sjomin, jer bi oni koji su već dovodili najskuplje igrače sada samo postali jači.
„Šest klubova u Rusiji ima finansijsku mogućnost da kupuje dobre strane fudbalere. Da nema limita, oni bi to radili bez ikakvih restrikcija. Njihove prve postave bi bilo kao u ekipi Šahtjora iz Donjecka, koji su imali samo dva domaća igrača – golmana i desnog beka. Ne bi imali više od tri domaća igrača...”, objasnio je Sjomin.
Iskusni ruski strateg je trenirao nekoliko generacija fudbalera, pošto je nakon igračke karijere u trenerskom poslu još od 1983. godine.
Vodio je ekipe kao što su moskovska Lokomotiva, Dinamo, Gabala, Anži, pa i reprezentaciju Rusije, te za sobom ima pozamašno iskustvo.
„Postoji jedna bitna stvar koja se mora razumeti. Kada oni koji zagovaraju slobodno dovođenje bez limita to rade, oni nisu u pravu. Taj klub, koji bi kupio nekog 'legionara' za ozbiljne pare, imao bi jasnu prednost nad nama. On bi bio skupo plaćen, trener bi ga forsirao, a mladi ruski fudbaleri ne bi imali šansu”, priča Sjomin i dodaje:
„Oni bi nestali iz startnih postava najboljih šest klubova, bilo bi ih minimalno. Bili bi primorani da odu i pređu u klubove koji bi se mučili da prežive i koji nemaju priliku da kupue skupe 'legionare'”.
Mesi PSŽ - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Perina rabona: Ljubav od peska... Iscurela!
Kako kaže, postoji još jedan „stereotip koji odstupa od realnosti”.
„Ako se ukine limit, ruski fudbaleri će krenuti da idu u inostranstvo. Izaći će iz komforne zone i pronaći novu motivaciju. Ali, ko će njih da primi ako nisu dovoljno dobri za najbolje klubove ovde? Ko će njih da želi? Nisu dovoljno dobri za naše, posebno ako pričamo o Evropskoj uniji, gde ne postoje restrikcije za dovođenje fudbalera koji su u njoj, pa ih već ima mnogo iz svih mogućih zemalja...”, kaže Semin i podvlači:
„Moći će da odu negde u RPL, ali ne možemo da mislim da će slabiji timovi naše lige biti primamljiviji od najboljih u ligama Češke ili Poljske, a da ne pričamo o Austriji ili Belgiji. To znači da se naš trenutni nivo značajno precenjuje”.
Srbija ne sme da ispusti ovakav biser /video/
PSŽ odbio 160.000.000 evra za Mbapea!
Srbin projektilom odveo Malme u Ligu šampiona! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala