- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon želi da oživi sovjetsko „morsko čudovište“

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijasovjetski raketni ekranoplan "Lunj"
sovjetski raketni ekranoplan Lunj - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Agencija Ministarstva odbrane SAD za napredne istraživačke projekte primila je narudžbinu za pravljenje transportnog sredstva na osnovu sovjetskog ekranoplana, piše list „Popjular mekaniks“.
Novo prevozno sredstvo je potrebno zbog toga što tradicionalni avio i pomorski prevoznici imaju ozbiljna ograničenja. Na primer, kako se navodi, teretnim brodovima može biti potrebno nekoliko sedmica da stignu do odredišta, a avioni nisu tako velikih razmera, a pritom zahtevaju pripremljene piste.

Američki vojnici bi mogli da koriste novo prevozno sredstvo za isporuku tereta u zonu vojnih operacija, za pomoć u operacijama potrage i spasavanja, kao i za učestvovanje u borbama, precizira autor teksta. Mogući su i scenariji kada ekranoplan može poslužiti kao matični brod za robotizovana vozila bez posade ili za patroliranje iznad arktičkih pustara.

„Letelice kao što su ekranoplani sposobni su da lebde iznad površine Zemlje brzinom sličnom brzini aviona. Pritom, na takvoj visini se smanjuje otpor. Ekranoplan poleće sa vode, a zatim tokom celog leta lebdi iznad nje“, objašnjava novinar.
Kako dodaje, jedan od sovjetskih modela pod nazivom „Lunj“ imao je izuzetne karakteristike: mogao je da pređe rastojanje od 1.700 kilometara brzinom do 550 kilometara na čas. Osim toga, novinar je pohvalio i njegovo naoružanje. Zbog raspona krila od 44 metra „Lunj“ su prozvali „letećim morskim čudovištem“.
Model letećeg broda, ekranoplana A-050-742d - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2020
Američki list: Rusija sprema novo „morsko čudovište”
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala