Američki list: Rusija sprema novo „morsko čudovište”

© Foto : CDB on hydrofoils of R. E. AlekseevModel letećeg broda, ekranoplana A-050-742d
Model letećeg broda, ekranoplana A-050-742d - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija priprema novo „morsko čudovište” – ekranoplan A-050, koji će moći da preveze 100 članova posade ili devet tona tereta, razvijajući brzinu do 450 kilometara na čas, ne samo na vodenoj površini, već i po ledu ili ravnoj stepi, piše američki list „Mi smo moćni” (We Are the Mighty).

Prema navodima ovog izdanja, leteći brod na osnovi dinamičkog vazdušnog jastuka, trebalo bi da počne da se koristi ove godine. Prema navodima, A-050, biće unapređena verzija eksperimentalnog „Kaspijskog čudovišta”, koji je poslužio kao osnova za ekranoplan-nosač raketa „Lunj“.

Kako se navodi, najpoznatiji i najuspešniji ekranoplanovi SSSR su pojekti „Lunj" i „Orlenok".

Višetonske mašine tipa „Lunj“ ubrzavale su do pet stotina kilometara na sat, bile su naoružane protivbrodskim raketama i praktično nevidljive za radare. Manji po dimenzijama „Orlenok", mogao je da preveze do 150 vojnika i nekoliko borbenih vozila pešadije.

© Foto : UnknownSovjetski ekranoplan "Kaspijsko čudovište"
Američki list: Rusija sprema novo „morsko čudovište” - Sputnik Srbija
Sovjetski ekranoplan "Kaspijsko čudovište"

Trenutno konstruktori predlažu Ministarstvu odbrane novu generaciju ekranoplanova. Zahvaljujući primeni modernih materijala, A-050 „Čajka-2", teška je oko 50 tona i može da preveze stotinu vojnika ili devet tona tereta. Pomoću avio-motora „Čajka" će dostizati brzinu do 450 kilometara na sat, ne samo na vodenoj površini, već i po ledu ili ravnoj stepi, a moći će da pređe do pet hiljada kilometara.

Ranije je ministar za industriju i trgovinu Rusije Denis Manturov izjavio da Rusija priprema perspektivni ekranoplan s raketnim naoružanjem. Prema njegovim rečima, ekranoplan će se koristiti za zaštitu Severnog morskog puta i patroliranje Crnim i Kapsijskim morem.

© Foto : Tom WigleyRaketni brod-ekranoplan u pristaništu u Dagestanu
Američki list: Rusija sprema novo „morsko čudovište” - Sputnik Srbija
Raketni brod-ekranoplan u pristaništu u Dagestanu

Iako ekranoplani liče na avione – oni to nisu. Reč je o vozilima koji mogu da se vinu u vazduh svega nekoliko metara iznad površine vode, a koriste efekat tla, odnosno silu zemljine teže i funkcionišu na principu sabijanja vazduha između krila ekranoplana i vodene površine.

Prvi ekranoplani konstruisani su Sovjetskom Savezu u Centralnom Hidrofilskom Dizajnerskom Birou. U periodu od 1961. do 1990. konstruisano je nekoliko različitih tipova ekranoplana, koji su osim vojne primene, trebali da imaju i civilnu svrhu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala