- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Učvrstio položaj Rusije“: Americi predviđaju katastrofu zbog Bajdena

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Katastrofalne odluke predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena u vezi sa Avganistanom mogle bi dovesti Ameriku do poraza u geopolitičkoj borbi i istovremeno pomoći Rusiji da pobedi, navodi američki list „Hil“.
Autor članka, američki biznismen i bivši državni službenik Grejdi Mins konstatuje da Bajdenov tim, uključujući Belu kuću, Pentagon, Stejt department i obaveštajne službe, ne shvata da svojim postupcima postavlja temelje za opasne sukobe u budućnosti.
„Povlačenje trupa iz Avganistana postaće 'zlatni standard' neuspešne državne uprave i vojne strategije – munjevito je ojačao pozicije Rusije i Kine, istovremeno oslabivši Ameriku“, zaključuje autor.
Podsetimo, u prvoj polovini avgusta pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) krenuo je u ofanzivu na vladine snage u Avganistanu. Jedina provincija koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšir, severoistočno od Kabula. Talibani su 15. avgusta ušli u Kabul, a dan kasnije su objavili da je rat u Avganistanu završen.
Talibani trenutno kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a. Talibani su saopštili da ne nameravaju da Amerikancima produže vreme za evakuaciju američkih građana nakon 31. avgusta.
Podsetimo, u području aerodroma u Kabulu juče je odjeknula serija eksplozija. Prema izveštajima medija, broj poginulih popeo se na 170, a ranjeno je 1338. U redovima američkih snaga život je izgubilo 13 marinaca.
Evakuacija iz Kabula - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Kriza u Avganistanu
„Politiko“: Amerika predala talibanima spisak Avganistanaca „za odstrel“
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala