Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani tražili od Amerike da zadrži diplomatsko prisustvo u Avganistanu, oglasila se Bela kuća

© AFP 2023 / WAKIL KOHSARPogled na glavni grad Avganistana - Kabul
Pogled na glavni grad Avganistana - Kabul - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Radikalni pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država da zadrže svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu nakon povlačenja američkih trupa 31. avgusta, piše list „Vašington post“, pozivajući se na izvore.
Kako je precizirano, ukoliko se odluka odobri, verovatno će podrazumevati i ponovno otvaranje američke ambasade u Kabulu koja je ranije prestala sa radom zbog evakuacije američkih diplomatskih službenika.
„Vašington post“ takođe navodi da SAD učestvuju u pregovorima o upravljanju aerodromom u Kabulu u budućnosti. U pregovore su uključene i privatne kompanije i regionalni partneri kao što su Turska i pokret „Taliban“ .
Kasnije se oglasila portparolka Bele kuće Džen Psaki koja je saopštila da SAD nameravaju da završe svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu do 31. avgusta, te da se planovi nisu izmenili.

„Ne predviđamo diplomatsko prisustvo u Avganistanu. Govorimo o koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima kako bi odredili dalji put za nastavak evakuacije državljana trećih zemalja, Avganistanaca sa vizama i američkih državljani koji još nisu otišli iz zemlje“, istakla je Psaki.

Kako je objasnila, kako bi se stvorile mogućnosti za dalju evakuaciju biće potrebno angažovati talibane.
Psaki je takođe saopštila da će američki vojnici smanjiti evakuaciju civila iz Avganistana, jer moraju i sami da odu i izvezu opremu sa aerodroma u Kabulu.
„U narednih nekoliko dana doći će do smanjenja brojki“, precizirala je portparolka.
Podsetimo, u prvoj polovini avgusta pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) krenuo je u ofanzivu na vladine snage u Avganistanu. Jedina provincija koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšir, severoistočno od Kabula. Talibani su 15. avgusta ušli u Kabul, a dan kasnije su objavili da je rat u Avganistanu završen.
Talibani trenutno kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a. Talibani su saopštili da ne nameravaju da Amerikancima produže vreme za evakuaciju američkih građana nakon 31. avgusta.
U području aerodroma u Kabulu juče je odjeknula serija eksplozija. Prema izveštajima medija, broj poginulih popeo se na 170, a ranjeno je 1338. U redovima američkih snaga život je izgubilo 13 marinaca.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Kriza u Avganistanu
Bela kuća: Očekujemo nove napade u Kabulu, vojnoj komandi odrešene ruke za operaciju
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala