Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Slom Briselskog sporazuma: Srbi na Kosovu na optuženičkoj klupi i u — štrajku

CC0 / pixabay/succo / Sudski čekić i knjiga
Sudski čekić i knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Srpske sudije sa KiM rešene su da bojkotom iskažu protest protiv presude Ivanu Todosijeviću, da pokažu da prištinski sudovi imaju posebne aršine kada su Srbi u pitanju. Teško je očekivati da svi budu kažnjeni, a efekti njihovog postupka još su neizvesni. Jedino je sigurno da Srbija mora da insistira na poštovanju Briselskih sporazuma.
Ovako bojkot srpskih sudija, nakon što je Apelacioni sud u Prištini potvrdio presudu predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, komentariše Ljubomir Pantović, advokat iz Kosovske Mitrovice.

Bojkot sudija zbog kršenja Briselskog sporazuma

Todosijević je, podsećamo, osuđen na dve godine zatvora pod optužbom da je, rekavši da je takozvani masakr u Račku izmišljotina, širio rasnu, versku i međunacionalnu mržnju. Kao reakcija na presudu, sudije srpske nacionalnosti južno i severno od Ibra otpočele su bojkot sudova, dok ministarka pravde u prištinskim institucijama Albulena Hadžiu najavljuje sankcije.
Pantović je ubeđen da pretnja Hadžiuove neće biti ostvarena zbog velikog broja srpskih sudija.
Bojkot sudija, ali i presuda Todosijeviću dodatno će otežati dijalog između Beograda i Prištine, koji su ionako već duže vreme u ćorsokaku.

„Očekujem da će Beograd i ovo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red, jer treba oživeti deo Briselskog sporazuma iz 2013, da se on primenjuje onako kako treba — da kada se Srbima sudi za određenu vrstu krivičnih dela, većina u sudijskim većima budu Srbi. Tako je potpisano, ali nažalost, na terenu nije primenjeno“, objašnjava Pantović.

Upravo je odbijanje kosovskih Albanaca da primene Briselski sporazum bio i povod da srpske sudije otpočnu bojkot institucija. Oni su nezadovoljni presudom Todosijeviću, jer nije ispunjena odredba sporazuma prema kojoj bi u većima Apelacionog suda koja odlučuju o predmetima vezanim za građane srpske nacionalnosti, trebalo da budu dvoje sudija srpske i jedan albanske nacionalnosti.
Pantović podseća da prištinski sudovi vode još nekoliko procesa protiv Srba za navodne ratne zločine — on, je, kako kaže, advokat odbrane u dva procesa.

„Tu pravde nema nimalo. Presude se znaju, mislim da su unapred napisane, pre nego što su počela suđenja. Zbog toga mislim da se mora insistirati da se deo sporazuma koji se odnosi na sudove striktno primenjuje. Pustiti Prištini da tumači sporazum kako hoće i da ga sprovodi kako želi, nema nikakvog smisla. Presuda Todosijeviću to i pokazuje“, ističe on.

Novi sporazum u skladu sa Rezolucijom 1244

Poverenje srpske zajednice na KiM ionako je labavo, a bojkot srpskih sudija zbog presude Todosijeviću pokazatelj je dodatnog urušavanja poverenja u kosovske institucije, smatra Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice i podseća da se Priština ni do sada nije trudila da zaštiti prava Srba. On navodi primer manastira Dečani, kome uprkos odluci kosovskog Ustavnog suda još nije vraćena oduzeta zemlja.
„Godinama unazad traje represija institucija, odnosno nečinjenje i nerešavanje nekih osnovnih problema. Bojim se da će ove odluke i događaji umnogome uticati da Srbi izgube ionako krhko poverenje koje su imali u kosovske institucije“, kaže on.
Na primeru presude Ivanu Todosijeviću pokazuju se sve slabosti Briselskog sporazuma, jer ne postoje nikakve garancije da će albanska strana poštovati ono što je potpisala, napominje profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Dušan Čelić.

„Na brojnim karikaturalnim suđenjima Srbima za navodne ratne zločine pokazalo se da pravosudni sistem takozvanog Kosova nije sistem koji treba da služi pravu i pravdi, nego treba da služi daljem nasilju nad srpskim narodom na KiM. Plašim se da bojkot institucija neće dati rezultate. Po mom mišljenju, jedini izlaz je vraćanje Rezoluciji 1244, jer očigledno je da je čitav briselski proces, ne samo sporazum o integraciji pravosuđa, mrtav. Očigledno mora da se dođe do novog sporazuma, ali ovoga puta na osnovu Rezolucije 1244“, napominje on.

S obzirom da je najveća slabost Briselskih sporazuma, prema rečima našeg sagovornika, nedostatak kontrolnih mehanizama, novi sporazum bi morao jasno da definiše ko i na koji način kontroliše njegovo sprovođenje — potrebni su, jednom rečju, jasni mehanizmi kako Srbije, tako i međunarodne zajednice za kontrolu postignutog sporazuma, zaključuje Čelić.
Ivan Todosijević osuđen je na dvogodišnju kaznu zatvora zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju, kada je tokom obeležavanja dvadesete godišnjice NATO agresije na SRJ u Zvečanu izjavio da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila „takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“. Zbog ove izjave on je prvo smenjen sa dužnosti ministra administracije i lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini.
Potom je usledila presuda Osnovnog suda, a nakon žalbe i presuda Apelacionog suda, koji je kaznu potvrdio.
Presuda Todosijeviću nije prva ovakve vrste u poslednje vreme — pod lažnim optužbama da je izazivao razdor i netrpeljivost, na šest meseci zatvora osuđen je Podgoričanin Risto Jovanović, koji je uhapšen na Vidovdan na Gazimestanu. On je uhapšen pošto je napomenuo specijalnoj policiji da nema potrebe da pretresaju jednu monahinju. Međutim, prištinsko tužilaštvo stavilo mu je na teret da je izvikivao šovinističke parole. Jovanović je osuđen na šest meseci zatvora, ali je sud prihvatio kauciju od 6.700 evra i petogodišnju zabranu ulaska na KiM umesto zatvora.
Svakodnevicu severne Kosovske Mitrovice nije poremetilo najavljeno praznovanje takozvane države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
SRBIJA
Štrajkuju srpski radnici Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici
Čekić - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Predsednik opštine Zvečan osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku
Risto Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Oglasio se Risto Jovanović posle izlaska iz pritvora u Mitrovici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala