Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Pentagon priznao velike gubitke u Kabulu i saopštio da se priprema za nove napade

© AP Photo / Wali SabawoonDim nakon eksplozije na aerodromu u Kabulu
Dim nakon eksplozije na aerodromu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
U terorističkom napadu u blizini aerodroma u Kabulu poginulo je 12 američkih vojnika, dok je 15 povređeno, saopštio je šef Centralne komande Oružanih snaga SAD, general Kenet Makenzi u čiju zonu odgovornosti ulazi pre svega Bliski istok.
Prema njegovim rečima, za eksplozijama je usledilo nekoliko napada militanata DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) koji su otvorili vatru na civile i vojnike.
DAEŠ predstavlja realnu pretnju američkim snagama u Avganistanu, naglasio je Makenzi, istakavši da Pentagon smatra da teroristi „žele da nastave sa tim napadima“.
„Očekujemo da će se napadi nastaviti i činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni za njih, uključujući kontakte sa talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) koji praktično osiguravaju spoljni kordon bezbednosti oko aerodroma“, istakao je Makenzi tokom brifinga u Pentagonu.
Amerika će bez prestanka tražiti umešane u napad, a kada oni budu identifikovani uslediće odgovor na njihove akcije, poručio je general.
Kako je precizirao, SAD ne planiraju da šalju nove snage na aerodrom nakon terorističkih napada.
„Smatramo da imamo dovoljno snaga kako bi sada osigurali svoju bezbednost“, objasnio je on.
SAD ne smatraju da su napadi u blizini aerodroma organizovani uz dozvolu talibana, jer ciljevi pokreta i Amerike se podudaraju, a to je povlačenje američkih snaga na vreme.

„Ne znam, ne mislim da postoji nešto što bi me ubedilo da su talibani dozvolili da se to dogodi… Imaju praktičan razlog zbog kojeg hoće da mi odemo do 31. avgusta, a to je – žele da povrate aerodrom. I mi želimo da odemo do tog datuma, to je moguće. Dakle imamo zajednički cilj“, konstatovao je general.

Od 14. avgusta iz zemlje su evakuisane 104.000 ljudi, a još 5.000 ostaje na aerodromu u prestonici Avganistana i čeka da napusti Avganistan.
Prema rečima američkog ministra odbrane Lojda Ostina, napadi kod aerodroma u Kabulu neće naterati Pentagon da odustane od realizacije postavljenog zadatka.
On je izrazio saučešće porodicama poginulih u terorističkom napadu u Kabulu.
„Teroristi su oduzeli živote naših vojnika u trenutku dok su oni spasavali živote drugih. Tugujemo zbog gubitaka … Ali nećemo odustati od naše misije“, rekao je šef Pentagona.
Pored američkih vojnika, u tri eksplozije koje su odjeknule pored aerodroma u Kabulu poginulo je oko 60 Avganistanaca, a povređeno je preko 150 ljudi, javljaju mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala