- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nove trzavice na relaciji Moskva -Tokio: Protest Japana zbog vežbi

© Sputnik / Jurij Kaver / Uđi u bazu fotografijaLuka Otradna, Kurilska ostrva
Luka Otradna, Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Japanska vlada uputila je Rusiji protest zbog planiranog manevarskog gađanja u regionu kurilskog ostrva Iturup.

„Ruska strana nas je 21. avgusta obavestila da će u oblasti kod obale ostrva Iturup, u teritorijalnim vodama naše zemlje, od 26-29. avgusta i od 13-17. septembra biti održano manevarsko gađanje. Diplomatskim kanalima smo izrazili protest jer je održavanje takvih vežbi neprihvatljivo i nije u skladu sa stavom Japana ( o pitanju Kurilskih ostrva)“, rekao je generalni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato.

Japanski zvaničnik je ponovio da će Tokio nastaviti da vodi pregovore sa Rusijom u cilju razrešavanja teritorijalnog spora.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
Ostrov Kunašir, Gorяčiй plяž. U podnožiя vulkana Tяtя klubяtsя ispareniя gorяčih vod rečki Kislaя.  - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Japanski list: Politika Tokija prema Moskvi doživela neuspeh
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala