Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne znamo šta nas čeka na jesen, u brojevima ne vidim ništa dobro“: Srpski imunolog o talasu korone

© REUTERS / MARKO DJURICAKliničko-bolnički centar Vojvodine
Kliničko-bolnički centar Vojvodine - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Imunolog Dušan Popadić kaže da je četvrti talas virusa korona došao čak i ranije nego što su predviđali i da nisu sigurni da na jesen ili u ranu zimu nećemo imati još jedan talas. U dnevnim brojevima novozaraženih i hospitalizovanih, kako kaže, ne vidi ništa dobro
Član Nacionalnog stručnog tela za imunizaciju Dušan Popadić osvrnuo se i na nove podatke i skoro 2.500 novozaraženih dnevno, istakavši da brojevi uveravaju da je četvrti talas poranio.
„Vidim da će ovih dana biti 250 novohospitalizovanih pacijenata od ovih 2.500, a da će 30 od njih da završi na intenzivnom lečenju, 20 od njih će verovatno da umre. Vidim da će za te koji budu hospitalizovani biti potrebno 100 lekara otprilike, i verovatno 200 sestara da se odvoje od svojih normalnih dužnosti lečenja pacijenata, i da će rezultat toga da bude još 60 preminulih, ne sa dijagnozom kovida-19, ali koreliraće sa smrću ovih 20“, kazao je Popadić za RTS.
Četvrti talas je, kaže, došao čak i ranije nego što su predviđali.
„Kada i ovaj talas prođe, mi nismo sigurni da na jesen ili u ranu zimu nećemo imati još jedan talas“, navodi Popadić.
Imunolog je objasnio da treću dozu vakcine primaju oni koji su se vakcinisali pre više od šest meseci drugom dozom bilo koje vakcine i izrazili želju da dobiju i treću dozu.
Napominje da period od šest meseci od davanja druge doze nije univerzalno pravilo i da različite zemlje imaju različita pravila, ali da je to uglavnom šest meseci.
Istakao je da građani ne bi trebalo da proveravaju nivo antitela pre treće doze.
„Najlakše je uraditi analizu, ali tumačenja analize niko ne daje. Laboratorije koje rade analizu ne daju tumačenje, pogotovo ne u svetlu stanja pacijenta“, ocenio je Popadić i dodao da nakon takvog jednog rezultata malo toga može da se sazna.
Popadić kaže da se za sada nije pokazalo da treća doza može da izazove snažnije reakcije nego prethodne dve.
Na pitanje da li preporučuje treću dozu od istog proizvođača ili kombinovanje vakcina više proizvođača, rekao je da je svaka treća doza bolja nego samo prve dve.
„Ne može da se kaže da će svakom biti isto. Odgovor na vakcinaciju je jedna statistička pojava, tu ima odstupanja od medijalnih vrednosti. Što je za nekoga bolje, za drugu osobu takav režim ne mora da bude bolji. Kod svih je bolja treća doza nego prve dve, ali koja i kakva, to ne može niko nikom da garantuje“, objasnio je imunolog.
Što se tiče vakcinacije dece, ukazao je da je njegov stav da deci definitivno treba omogućiti imunizaciju.
Darija Kisić Tepavčević - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Imunitet posle treće doze traje godinama: Darija Kisić Tepavčević o vakcinaciji
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Treća doza nije potrebna, saopštila Svetska zdravstvena organizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala