Imunitet posle treće doze traje godinama: Darija Kisić Tepavčević o vakcinaciji

© Sputnik / Lola ĐorđevićDarija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Proizvođači procenjuju da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovoljno snažan, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.
Ona je izjavila da većina građana koji su primili dve doze vakcine i dalje ima dovoljno jak imunitet, ali da je sada prilika da ga ojačaju.
Gostujući na RTS-u ona je rekla da je u populaciji od 12 do 17 godina vakcinisan samo jedan procenat, a od 18 do 30 nešto malo manje od 10 odsto.
„Ovde smo svi na jednoj, a virus na drugoj strani. Jedino oružje koje imamo je vakcinacija“, kazala je Kisić-Tepavčević i dodala da virus ne može da se pobedi ako se ne udruže snage.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Počela vakcinacija trećom dozom vakcine /foto/
Članica Kriznog štaba i virusolog Tanja Jovanović kazala je da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti virusa, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.
„Ove godine je naš Nacionalni komitet za imunizaciju imao veliki zadatak. Prvo su pravljene analize vakcina, liste prioriteta, a sada i analiza učinkovitosti treće doze vakcine. Pojavile su se četiri nove varijante, koje zabrinjavaju. S obzirom da se virus promenio, potrebno je da pojačamo imuni odgovor, najmanje dva puta u odnosu na ono što smo stekli sa dve doze“, rekla je dr Jovanović.
Ona je naglasila da ljudi mogu da prime treću dozu vakcine kojom su i prethodno imunizovani, ali da ne postoji štetan efekat ako prime i neku drugu, preneo je Tanjug.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Treća doza nije potrebna, saopštila Svetska zdravstvena organizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala