- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Dolazak talibana na vlast de fakto završen proces

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Dolazak talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) na vlast u Avganistanu je de fakto završen proces, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva do sada nije priznala Pokret „Taliban“, rekao je on i dodao da Rusija pomno prati razvoj situacije.

„Znate da Rusija do sada nije priznala talibane. Rusija, već smo o tome govorili, pomno prati razvoj situacije i smatramo da je dominacija talibana u Avganistanu, dolazak talibana na vlast i uspostavljanje kontrole nad većim delom teritorije Avganistana de fakto završen proces“, rekao je Peskov novinarima.

Kako je dodao, treba ispratiti dalje korake talibana posebno po pitanju uspostavljanja reda, osiguranja bezbednosti građana Avganistana. To je, kako je rekao, za Rusiju od prioritetnog značaja.
Potrebno je prvo videti kako će ta dominacija izgledati u realnom životu.

„Rusija je zainteresovana da u Avganistanu budu mir i stabilnost. Rusija je zainteresovana da narod Avganistana dobije mir i bezbednost, da se prekinu reke opijata koji idu ka celom svetu“, dodao je portparol Kremlja.

Razmena informacija sa Amerikom

Prema rečima Peskova, situacija u Avganistanu zahteva razmenu mišljenja i informacija i zbog toga će se kontakti između Rusije i Amerike nastaviti.
„Ti kontakti (između Rusije i Amerike) su neophodni i mehanizam je uspostavljen. Situacija zahteva razmenu mišljenja i informacija i zbog toga će se kontakti, s velikom verovatnoćom, nastaviti“, rekao je Peskov.

Prijem izbeglica iz Avganistana

Peskov je dodao i da Rusija nije za sada formulisala stav po pitanju prijema migranata iz Avganistana.
„Na tome rade migracione vlasti, Ministarstvo spoljnih poslova… Situacija se menja i preostaje mnogo pitanja na koje treba odgovoriti“, rekao je on.
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove u vreme kada su američke snage počele sa povlačenjem.
Evakuacija stranih državljana i Avganistanaca sa aerodroma u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Kriza u Avganistanu
Britanci upozoravaju: Aerodrom u Kabulu uskoro bi mogao biti napadnut
Ruski „iljušin“ kojim stiže humanitarna pomoć  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Kriza u Avganistanu
Avioni sa evakuisanima iz Avganistana sleteli u Podmoskovlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala