- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina zvanično zatražila istragu da li je virus korona potekao iz američke laboratorije

CC BY 2.0 / Army Medicine / Istraživači u američkoj vojnoj laboratoriji Fort Detrik
Istraživači u američkoj vojnoj laboratoriji Fort Detrik - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Čen Su, stalni kineski predstavnik u kancelariji UN u Ženevi, poslao je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji formalni zahtev kojim traži otvaranje istrage o Fort Detriku, laboratoriji američke armije, kao mogućem izvoru virusa korona.
U pismu poslatom šefu SZO Tedrosu Adanomu Gebrejesusu, Čen podseća da je teorija o tome da je virus korona „iscurio“ iz laboratorije u Vuhanu, „ekstremno neverovatna“.
Kineski diplomata traži da se ispita istraživanje koje je u Fort Detriku sprovodio profesor na Univerzitetu Severne Karoline Ralf Barić. Kako navodi, „ako neko zastupa mogućnost da teorija o curenju virusa iz laboratorije treba da ostane otvorena, onda je to laboratorija u Fort Detriku u SAD, što bi trebalo da bude predmet istrage“, prenosi kineska agencija ECNS.
Čen je uz pismo priložio i onlajn peticiju koju je potpisalo 25 miliona Kineza, tražeći istragu o Fort Detriku, te dva dokumenta, pod nazivom „Sumnjive tačke o Fort Detriku“ i „Istraživanje virusa korona koje je sproveo tim dr Ralfa Barića na Univerzitetu Severne Karoline“.
Drugi dokument, koji je u celosti objavila Sinhua, dovodi u pitanje Barićev rad na virusima korona, uključujući i istraživanje povećanja njihove funkcije, te sintetizovanja i modifikovanja virusa korona koji su u vezi sa SARS-om, što je započeo još 2003. godine.
Kina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Kina: Amerika je kriva za „tri greha“
Stručnjak za hemijsko oružje sa gas-maskom sakuplja uzorke sa mesta navodnog hemijskog napada  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2020
Epidemija veštačkih virusa: Čemu služe američke istraživačke laboratorije na granicama Rusije?
Biološka laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2019
Zatvorena vodeća američka vojna biološka laboratorija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala