Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani: Karzai nije u kućnom pritvoru

© REUTERS / DR. ABDULLAH ABDULLAH VIA FACEBOBivši avganistanski predsednik Hamid Karzai i šef Saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah
Bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai i šef Saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Medijski navodi da su bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai i šef Saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah u kućnom pritvoru u Kabulu nisu tačni, saopštio je predstavnik političke kancelarije talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Muhamed Naim.
Prethodno je „Si-En-En“, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da su Karzai i Abdulah u kućnom pritvoru.
Prema rečima sagovornika televizije, u ponedeljak su talibani oduzeli oružje obezbeđenju bivšeg predsednika Karzaija i konfiskovali mu automobile. A u sredu je pokret pretresao Abdulahovu kuću i oduzeo mu obezbeđenje i automobile.
„Karzai i Abdulah su sada u kućnom pritvoru bez svog obezbeđenja i u milosti talibana“, navodi se u saopštenju na sajtu televizije.
Ranije su avganistanski mediji javili da će se Karzai, Abdulah i lider Islamske partije Gulbedin Hekmatijar pridružiti savetu za rukovođenjem Avganistana, koji talibani nameravaju da formiraju. Napominje se da će u savetu biti 12 osoba, uključujući lidera političkog krila talibana Abdula Ganija Baradara i šefa talibanske vojne komisije Mule Jakuba.

Smena vlasti u Avganistanu

Usled povlačenja američkog kontingenta iz Avganistana pobunjenici su pokrenuli ofanzivu i zauzeli sve veće gradove, proglasivši kraj dvadesetogodišnjeg rata. U najskorije vreme biće utvrđen oblik vladavine, militanti ne pristaju na prelaznu vladu.
Predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje i dva dana kasnije uputio video-poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti. Sa druge strane, potpredsednik Avganistana Amrul Saleh izjavio je da prema Ustavu on postaje šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.
Trenutno sve kopnene granične prelaze iz Avganistana kontrolišu nove vlasti. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za strane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu, koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala