- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Evropska komisija: Zemlje EU na svoju odgovornost koriste treću dozu vakcine

© REUTERS / CIRO DE LUCAVakcinacija „Fajzer/Biontek“ vakcinom u Italiji
Vakcinacija „Fajzer/Biontek“ vakcinom u Italiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Zemlje Evropske unije koje odluče da koriste dodatnu treću dozu vakcine protiv kovida 19, mogu se suočiti sa pravnim problemima, jer regulatorna Evropska agencija za lekove (EMA) još nije preporučila dodatnu dozu vakcine, saopštila je danas Evropska komisija.
EMA je više puta nagoveštavala da je potrebno više podataka pre nego što se odobri upotreba buster vakcine, piše Rojters.
„Pojačane doze trenutno nisu odobrene za stavljanje u promet i još nisu bile podložne naučnoj proceni naučnicima iz EMA jer nema dovoljno podataka“, saopštila je komisija EU.
U saopštenju se dodaje da odgovornost o odlučivanju da se uključe buster vakcine u kampanje vakcinacije imaju same države članice, i to bi moglo značiti da bi u slučaju neočekivanih nuspojava kod pacijenata države EU mogle snositi pravne posledice. Komisija EU je takođe rekla da u ovakvim slučajevima odgovornost kompanija vakcina neće potpuno nestati ako se buster vakcina rukovodi bez odobrenja EMA.
Svaka kompanija koja isporučuje Evropskoj uniji vakcine protiv Kovid-19 pregovarala je o različitim klauzulama, koje ostaju uglavnom poverljive.
Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je da Austrija, Belgija, Francuska, Mađarska, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg i Slovenija trenutno preporučuju upotrebu buster vakcina protiv kovida 19, dok 13 dugih evropskih država još raspravlja o tome.
Poslednjih meseci EU je rezervisala milijarde doza od nekoliko proizvođača vakcine za predstojeće godine, a koje se mogu donirati i siromašnijim zemljama.
Buster vakcine protiv kovida 19 biće dostupne Amerikancima od 20. septembra, rekli su prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici.
Neke zemlje EU imaju programe kompenzacije koji imaju za cilj da nadoknade potencijalnim žrtvama štetu od vakcina van sudova, ali kriterijumi za nadoknadu variraju, prenosi Tanjug.
Od početka kampanje vakcinacije u Evropi stotine zahteva je podneto vlastima od strane potencijalnih žrtava, što pokazuju zvanični podaci iz Danske, Nemačke, Norveške i Švajcarske, dok je do sada odobreno samo nekoliko novčanih nadoknada.
Špric sa vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Vakcinacija trećom dozom od sutra u Srbiji: Vlada objavila detalje procedure
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Treća doza nije potrebna, saopštila Svetska zdravstvena organizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala