Vakcinacija trećom dozom od sutra u Srbiji: Vlada objavila detalje procedure

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŠpric sa vakcinom
Špric sa vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 počeće da se daje u Srbiji od sutra, a pozivanje građana će se obaviti SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu.
Na portalu eUprave će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.
Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave.
Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.
Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.
Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.
Iz Vlade Srbije podsećaju da u zemlji postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji - kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik Ve) i vakcine proizvođača "Fajzer/Biontek" i AstraZeneka. Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:
osobe sa narušenim imunitetom - imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
osobe starije od 70 godina,
osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
putnici u međunarodnom saobraćaju - građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.
Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma.
Spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.
Iz Vlade Srbije još jednom apeluju na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih u svom okruženju i vakcinišu se.
Ukazuju i da nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani.
"Nadamo se da će činjenice poput ovih, kao i toga da je prošlo dovoljno vremena i da su svi vakcinisani građani prošli bez velikih tegoba i reakcija nakon vakcine i revakcine, ohrabriti one koji se još uvek nisu vakcinisali da to i urade. Vakcinacija je i danas, nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije korona virusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi", stoji u saopštenju Vlade Srbije, a prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala