Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Bajden o katastrofi na aerodromu u Kabulu: Krivci će platiti

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Američka obaveštajna služba smatra da je teroristički napad u Kabulu organizovao ogranak DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), saopštio je predsednik SAD Džozef Bajden, obraćajući se nakon serije eksplozija kod aerodroma u Kabulu.
"Večeras je u Kabulu, kao što znate, izveden teroristički napad o kojem smo govorili i kojeg smo se plašili. Prema ocenama obaveštajne zajednice, grupa, poznata kao "DAEŠ u Horasanu" izvela je napad koji je odneo živote američkih vojnika koji su čuvali aerodrom i teško ranio još nekoliko", rekao je on.
Američki predsednik je obećao da neće oprostiti napad na aerodrom: odgovorni će biti uhvaćeni i kažnjeni.
"Oni koji su izveli ovaj napad, kao i svako drugi ko želi da nanese šteti Americi znajte: nećemo im oprostiti! Nećemo zaboravciti! Pronaći ćemo vas i naterati da platite!", dodao je Bajden.
Predsednik je saopštio da je već dao naređenje vojsci da pripremi napad na lidere i objekte DAEŠ-a.
Kako je naveo, bez obzira na večerašnji napad, američka vojska će nastaviti evakuaciju i završiti misiju u Avganistanu do 31. avgusta. Ako bude trebalo, dodao je on, odobriće uvećanje američkog kontingenta u Avganistanu, međutim, vojska nije izrazila potrebu za tim.
Što se tiče večerašnje pogibije velikog broja američkih marinaca u Kabulu, Bajden je saopštio da preuzima punu odgovornost za sve što se desilo u Avganistanu.
U području aerodroma odjeknula je serija eksplozija, od kojih je jedna pored hotela Baron gde su se bili okupili stranci, uključujući državljane SAD i Velike Britanije. Tu se razneo bombaš-samoubica. Nakon toga je eksplodirao i automobil-bomba. Nema podataka o trećem napadu. Prema poslednjim informacijama, u napadima je poginulo oko 70 osoba, uključujući 12 američkih marinaca, dok je povređeno oko 160 lica, među kojima je 15 američkih vojnika.
Eksplozija na aerodromu u Kabulu.  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Kriza u Avganistanu
Serija eksplozija u Kabulu, veliki broj žrtava, poginulo i 12 američkih marinaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala