Vatrena kugla pojavila se iznad Hrvatske: Svetlela je kao Mesec, pala blizu Rijeke /video/

© Foto : Youtube/Glas Istre/PrintscreenSnimak meteora iznad Hrvatske
Snimak meteora iznad Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Vatrena kugla pojavila se na nebu iznad Hrvatske, a bila je vidljiva sa više od 500 kilometara udaljenosti, objavio je Hrvatski astronomski savez.
Hrvatski astronomi navode da su vatrenu kuglu između 13. i 14. avgusta snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije, Slovenije, pa čak i iz Praga, prenosi riječki Novi list.
„U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Meseca. Svoj svetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjeevropskom merenju vremena na visini od 92,7 kilometara uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Računanjem dinamike u zadnjoj tački svetlog leta procenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negde u planinama jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu, pa se potraga za meteoritom neće organizovati“, kazali su astronomi.
Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadamo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva, kazao je koordinator meteorske mreže Damir Šegon.
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Šta se dogodilo u Kaspijskom moru: Tri teorije o misterioznoj vatrenoj kugli /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala