Šta se dogodilo u Kaspijskom moru: Tri teorije o misterioznoj vatrenoj kugli /video/

© Flickr / Pete MarkhamNaftna platforma
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Ogromna vatrena lopta uzdigla se u nedelju sa Kaspijskog mora, a mogla je da se vidi iz Azerbejdžana. Još uvek nije poznato šta se tačno dogodilo jer su se pojavile različite informacije o toj pojavi, a za sada su u opticaju tri teorije. 
Mediji su najpre objavili da se dogodila eksplozija na naftnoj platformi i da je buknuo požar, ali je Ministarstvo ekologije Azerbejdžana saopštilo da je čak moguće da je u pitanju - erupcija vulkana. Azerbejdžanska državna naftna kompanija "Sokar", saopštila je, pak, da je reč o erupciji blata.
Incident se dogodio u 21.30 po lokalnom vremenu kada je zabeležena velika eksplozija i požar južno od glavnog grada Bakua. 
Kako navodi RT, eksplozija se navodno dogodila na platformi Umid, drugom po veličini nalazištu prirodnog gasa u Azerbejdžanu.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Zvaničnik državne naftne kompanije negirao je da je na platformama tog preduzeća došlo do bilo kakvog akcidenta.
U toj kompaniji kažu da je verovatno u pitanju erupcija blata koja nije izazvala štetu na platformi. U Kaspijskom moru ima mnogo vulkana blata, koji pored blata izbacuju i zapaljivi gas
Portparol "Sokara" Ibrahim Ahmadov rekao da je se vatrena lopta pojavila na udaljenosti od 10 kilometara od gasnog polja, tačnije 75 kilometara od obale azerbejdžanske prestonice, preneo je "Gardijan".
Azerbejdžansko Ministarstvo ekologije navelo je da je istraga o incidentu u toku i da preliminarni rezultati ukazuju na to da je u pitanju verovatno podmorska vulkanska erupcija.
Nije poznato da li je u eksploziji bilo povređenih.
Državna pomorska služba je u međuvremenu naložila brodovima da se klone mesta na kojem je viđena vatra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala