Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ruski ambasador u Avganistanu: Talibani nemaju alternativu

© REUTERS / Afghanistan Ministry of DefenceAvganistanski komandosi kao podrška bezbednosnih snaga u Faizabadu nakon što su talibani zauzeli okruge Badahšana u Avganistanu
Avganistanski komandosi kao podrška bezbednosnih snaga u Faizabadu nakon što su talibani zauzeli okruge Badahšana u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Ne postoji alternativa radikalnom pokretu „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Avganistanu, izjavio je ambasador Rusije u Kabulu Dmitrij Žirnov u intervjuu za Jutjub kanal „Solovjov lajv“.

„Ne postoji alternativa talibanima, to je realnost. Oni ne kontrolišu samo prestonicu, nego i čitavu zemlju“, rekao je Žirnov.

Komentarišući vesti o tome da se formira neka vrsta anti-talibanske opozicije u čijem je sastavu navodno šef Islamske zajednice Avganistana Ato Muhamadi Nur i šef narodnog otpora u provinciji Herat Mohamad Ismail Han, Žirnov je istakao da oni nemaju podršku avganistanskog naroda i nisu u stanju da pruže pravi otpor talibanima.
Govoreći o mogućem sastavu nove administracije Avganistana, ambasador je istakao da je u ovom momentu rano da se navode konkretna imena.
„Mislim da će sastav nove administracije biti uskoro objavljen. Koliko ja znam, već sada se dele funkcije. Nisam spreman da komentarišem planove mogućih ministara, ali znam da se sada kod njih odvija aktivan misaoni proces u tom pravcu, kolektivan, kolegijalan proces, uključujući aktivne kontakte sa različitim ne-talibanskim snagama u Avganistanu. Zapravo, inkluzivna vlada je jedna od teza talibana u pregovorima sa Pandžširom“, dodao je on.
Kako ističe, talibani ne žele da rešavaju situaciju u Pandžširu silom, ali će naterati lidere otpora da shvate besmislenost oružane borbe.
Ambasador je takođe saopštio da je pokret „Taliban“ otvoren za učešće Rusije u ekonomiji Avganistana, uključujući eksploataciju rudnih bogatstava.
Žirnov dodaje da su talibani takođe zainteresovani za saobraćajne i energetske projekte sa zemljama Centralne Azije.

„Mislim da talibani žele mir na granici sa Centralnom Azijom kako bi pokrenuli trgovinu“, rekao je ruski ambasador.

Govoreći o povlačenju američkih trupa iz zemlje, Žirnov smatra da talibani nisu spremni na kompromis po tom pitanju.
„Znam da talibani vode konsultacije sa Amerikancima oko aerodroma. Talibani žele mirno rešenje te situacije. Ne žele krvoproliće ili zaoštravanje situacije“, dodao je diplomata.
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove u vreme kada su američke snage počele sa povlačenjem.
Talibani tokom patrole u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Kriza u Avganistanu
„Predaja nije opcija“: Talibanima objavljen partizanski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala