Posle loših vesti iz Nemačke, investitori čekaju petak kad se očekuje novi "kurs" u svetu

CC0 / / Ekonomija - ilustracija
Ekonomija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Aktivnost na evropskim tržištima kapitala je danas prigušena nakon izveštaja o slabljenju poslovne klime u Nemačkoj, pri čemu investitori u pripravnosti iščekuju govor predsednika Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela u petak.
Panevropski indeks STOKS 600 ojačao je za 0,15 posto na 472,51 poena, što je za oko četiri boda ispod njegovog rekordnog nivoa zabeleženog početkom ovog meseca. Menadžeri fondova očekuju da će se akcije evropskih kompanija držati oko sadašnjih rekordnih nivoa do kraja 2021. godine, prema anketi agencije Rojters.
Poslovno raspoloženje u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, palo je u avgustu drugi mesec zaredom, nagoveštavajući gubitak zamajca zbog kovida i problema sa uskim grlima u snabdevanju.
Ipak, trgovci na Frankfurtskoj berzi su skrajnuli ovu informaciju, pa je indeks najlikvidnijih akcija DAKS zabeležio zanemarljivo kretanje posle podataka IFO instituta o poslovnoj klimi, preneo je Blic.
Na globalnim tržištima se s nestrpljenjem čeka petak, kada predsednik FED-a Džerom Pauel treba da se obrati na godišnjem bankarskom skupu u Džekson Holu. Uveliko su prisutna očekivanja da bi on mogao da nagovesti kada bi centralna banka SAD mogla da krene sa "smanjenjem" ili ublažavanjem podsticaja privredi koja se oporavlja od korona krize.
Mada su ekonomski podaci i dalje robusni, postoje jasni znaci da globalna ekonomija posustaje, nakon oporavka početkom 2021. od prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom.
Globalni indeks ekonomskog iznenađenja Siti banke, koji meri stepen u kojem zvanični podaci nadmašuju ili podbacuju u odnosu na prognoze ekonomista, ove sedmice je postao negativan prvi put od juna 2020, što znači da je više podataka podbacilo u odnosu na predviđanja. Ekvivalentni američki i kineski indeksi su pre par nedelja takođe postali negativni, prenosi Tanjug.
Akcije na azijskim tržištima su sačuvale danas dobitke zabeležene ove sedmice, oporavljajući se od prošlonedeljenog sunovrata. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, stagnirao je veći deo dana ali je pri kraju trgovanja porastao za 0,37 posto, a od početka sedmice beleži rast od oko 4,0 procenta.
Japanski Nikei se takođe zadržao na nepromenjenom nivou, a analitičari i menadžeri fondova, koje je anketirao Rojters, predviđaju da će se japanske akcije, koje su u petak pale na osmomesečni minimum, oporaviti i porasti blizu 30-godišnjeg maksimuma do kraja ove godine.
Na valutnim tržištima, dolar je skliznuo prema rivalskim valutama na najniži nivo u poslednjih sedam dana, pošto je splasnula bojazan investitora da bi delta soj korona virusa mogao znatnije da poremeti oporavak globalne ekonomije.
Što se tiče robnih berzi, cena američke VTI nafte je oslabila za 0,2 odsto na 67,39 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta Brent ostala na nivou od 70,98 dolara po barelu. Oba tipa nafte su ojačala za oko 8,0 procenata od početka ove nedelje, nakon što su prošle sedmice zabeležila najveći nedeljni pad u više od devet meseci.
Zlato, omiljeno sigurno utočište investitora, palo je na spot trgovanju za 0,45 posto na 1.794 dolara po unci, usled rasta apetita tržišnih aktera za ulaganja u rizičniju imovinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala