Joanikije: Ustoličenje će biti na Cetinju

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.
„Podrazumeva se da će to biti na Cetinju“, odgovorio je Joanikije na pitanje novinarke „Vijesti“, ne želeći da detaljnije komentariše događaj.
Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milan Knežević, juče je najavio da će Veće i Savet za odbranu i bezbednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita - na Cetinju ili u Podgorici. Takođe navodi i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi predlog, osim ako ne bude došao od crkve.
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Mitropolit Joanikije: Oni se mene odriču, ja njih neću, to su moja braća i moj narod
Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, sa Joanikijem se prije 15-ak dana sastao potpredsednik Vlade Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbednosti. Tada je mitropolit, kako je tvrde „Vijesti“, „bio otvoren za sve opcije“. Nekoliko dana kasnije - na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio je mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mestu.
To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedelju, kada je naveo da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da „nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori“.
Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost.
Podsetimo, advokat i član Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske rekao je juče za Sputnjik da je Cetinjski manastir sedište Mitropolije crnogorsko-primorske i prirodno je da se taj čin ustoličenje mitropolita tamo dogodi.
I premijer Zdravko Krivokapić juče je podsetio da pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Saveta za odbranu i bezbednost.
„To je isključivo i samo pravo onoga koji treba to da odradi, a to je mitropolit i MCP”, kazao je Krivokapić i dodao da je „Cetinjski manastir mesto mitropolita, zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore“.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Abazović: Država garantuje bezbijednost 5. septembra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala