FSB Rusije otkrila planove Japana za okupaciju Sovjetskog Saveza

© Sputnik / Semen Raskin / Uđi u foto-galerijuPoraz Kvantunške vojske, najvećeg odreda imperijalnog Japana, krajem Drugog svetskog rata. Tenkovske jedinice sovjetske vojske tokom prelaska Velikog Kingana u avgustu 1945. godine.
Poraz Kvantunške vojske, najvećeg odreda imperijalnog Japana, krajem Drugog svetskog rata. Tenkovske jedinice sovjetske vojske tokom prelaska Velikog Kingana u avgustu 1945. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) skinula je oznaku tajnosti sa originalnog teksta presude Međunarodnog vojnog suda u Tokiju u kojem su glavni ratni zločinci optuženi za planove zauzimanja sovjetske teritorije u Sibiru i Dalekom istoku.
Sudu su predočeni dokazi da je jedan od glavnih elemenata ratne politike Japana bila namera pokretanja rata protiv SSSR-a i okupacije značajnih teritorija Sovjetskog Saveza.

„Japanski lideri smatrali su zauzimanje sovjetskih teritorija toliko ostvarivim da je Generalštab i štab Kvantunške armije napravio konkretne planove za upravljanje tim teritorijama“, navodi se u tekstu presude, u koji je Sputnjik imao uvid.

Kako se navodi, od jula do septembra 1941. godine specijalna grupa oficira Generalštaba Japana proučavala je pitanje okupacionog režima za sovjetske teritorije, koje su trebalo da zauzmu japanske trupe.
„Kada se ideja o 'sferi zajedničkog prosperiteta Velike istočne Azije' razvila kao eufemizam za japansku hegemoniju u istočnoj Aziji, stvaranje te sfere predviđalo je zauzimanje Sibira i sovjetskog Dalekog istoka“, piše u presudi.
Na taj način, faktički je planirano da se teritorija Sovjetskog Saveza podeli između zemalja Osovine.
Istovremeno, ruska FSB je u okviru projekta „Bez zastarevanja“ navela da je krajem Drugog svetskog rata Japan planirao da upotrebi biološko oružje protiv SSSR-a, koje bi se, između ostalog, zasnivalo na patogenima antraksa.
Zgrada ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
„Vodič za tajni rat“: FSB Rusije objavila japanska pravila mučenja iz 1944. godine
Iz deklasifikovanih tajnih dokumenata sledi i da se militaristički Japan spremao da započne biološki rat protiv Sovjetskog Saveza u junu 1945. godine.
Podsetimo, Japan je 27. septembra 1940. godine potpisao Trojni pakt sa Nemačkom i Italijom. Međutim, sporazum Moskve i Tokija iz 13. aprila 1941. godine o uzajamnoj neutralnosti omogućio je SSSR-u da na izvesno vreme obezbedi svoju istočnu granicu.
SSSR je na 8. avgusta 1945. godine, posedujući dokaze da Japan radi na biološkom oružju i, imajući u vodu savezništvo Tokija sa Berlinom, objavio rat Japanu. Sledećeg dana je počela dalekoistočna kampanja sovjetskih snaga.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala