„Vodič za tajni rat“: FSB Rusije objavila japanska pravila mučenja iz 1944. godine

© A.SavinZgrada ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u Moskvi.
Zgrada ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Japanska vojska se krajem Drugog svetskog rata pripremala za različite metode mučenja ratnih zarobljenika, za šta je Generalštab Kvantunske vojske izdao specijalnu instrukciju koja opisuje metode mučenja, sledi iz dokumenata čije je originale široj javnosti prvi put predstavila Federalna služba bezbednosti Rusije.
Među novim arhivskim materijalima u koje je Sputnjik imao uvid, nalazi se takozvani „Vodič za tajni rat“ iz 1944. godine koji je pripremilo Odeljenje za istraživanje Generalštaba Japana. On sadrži glavne tačke ispitivanja ratnih zarobljenika.
Prema uputstvima, „mučenje mora da se vrši tako da nema loše posledice po nas“.
„Mučenje, koja sadrži fizičko nanošenje bola, mora da se održava i nastavlja tako da osoba koja se saslušava nema drugi način da se reši patnje sem da pruži istinito svedočenje“, navodi se u saopštenju.
Međutim, kod ljudi snažne volje, mučenje može da poveća želju za pružanjem otpora „i da nakon uspešnog saslušanja ostavi ogorčenost na carstvo“, smatrao je japanski Generalštab.

Načini mučenja moraju da budu takvi mogu lako da se primene i da nemilosrdno nastave mučenja ispitivanih lica, ali tako da na kraju nema rana ili ožiljaka na njihovim telima.

U vodiču su dati i primeri takvog mučenja. Konkretno, plan je bio da se ispitanicima sipaju kapi vode u nos i usta, okreći ći ih pre toga na leđa, sa nogama uvis. Takođe je preporučeno da se oni polože na zemlju i da im se „gazi po skočnim zglobovima“.
„Nakon mučenja, potrebno je ubediti osobu koja je podvrgnuta tome da je ta mera bila potpuno prirodna“, savetovao je japanski Generalštab.
Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je u nedelju dokumenta koja pokazuju da se japanska vojska još 1938. godine spremala za rat protiv SSSR.
Podsetimo, Japan je 27. septembra 1940. godine potpisao Trojni pakt sa Nemačkom i Italijom. Međutim, sporazum Moskve i Tokija od 13. aprila 1941. godine o uzajamnoj neutralnosti omogućio je SSSR-u da na izvesno vreme obezbedi svoju istočnu granicu.
SSSR je 8. avgusta 1945. godine, posedujući dokaze da Japan radi na bakteriološkom oružju i, imajući u vidu savezništvo Tokija sa Berlinom, objavio rat Japanu. Sledećeg dana je počela dalekoistočna kampanja sovjetskih snaga.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala