Suze Zelenskog na Dan nezavisnosti: Zajedno smo jaki, Rusi i Ukrajinci treba da budu porodica

© REUTERS / GLEB GARANICHUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski na paradi povodom 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na paradi povodom 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se naciji povodom obeležavanja 30. godišnjice nezavisnosti zemlje. Između ostalog, govorio je o Donbasu i Krimu istakavši da je jedino što može da podeli Ukrajince – bogata trpeza, a da oni koji govore ukrajinski i ruski jezik treba da budu jedna porodica.
Danas je u Ukrajini organizovana najveća vojna parada za sve godine nezavisnosti zemlje. Parada se održava na kopnu i na vodi. U događajima učestvuje više od četiri hiljade ukrajinskih vojnika, kao i predstavnici preko trideset zemalja. Planirano je da na paradi učestvuje NATO avijacija.
Zelenski je u obraćanju narodu rekao da se ljudi koji žive na teritorijama Donbasa i Krima možda plaše da otvoreno kažu da žele da se vrate u sastav Ukrajine, ali da to „ne znači da se plaše da misle o tome“.
Prema njegovim rečima, snaga ukrajinskog naroda je u građanima svih nacionalnosti.
 „Direktna linija“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Putin napisao članak posvećen Ukrajini: Sve sam više uveren – Donbas Kijevu nije potreban

„Dragi Ukrajinci, zamislite sada našu zastavu i i ono što je žute boje, a sada zamislite da na njoj nema plave. Pojedinačno posmatrano to su samo boje, a zajedno je to za nas najbolje i najjače sjedinjavanje. To i jeste odgovor zbog čega smo zajedno jaki i zašto tako različiti, sa istoka i zapada, oni koji govore ukrajinski ili ruski jeziki, treba da budu jedna porodica. Zato što nas Ukrajina ujedinjuje“, izjavio je predsednik.

Istovremeno, Zelenski je ustanovio Dan ukrajinske državnosti i najavio početak povratka u zemlju posmrtnih ostataka istaknutih Ukrajinaca koji su sahranjeni u inostranstvu.
„Mi smo naslednici državnosti koja je postojala pre više od hiljadu godina i počinjemo da slavimo Dan ukrajinske državnosti. Njenom polaznom tačkom smatramo godinu osnivanja Kijeva – prestonice Kijevske Rusije-Ukrajine, kojeg ne zovu uzalud gradom gde sve počinje“, rekao je ukrajinski lider.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sednici Vrhovne rade - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Bez Rusa: Zelenski potpisao zakon o autohtonim narodima u Ukrajini
S tim u vezi, potpisao je Ukaz o tome da će se Dan ukrajinske državnosti obeležavati na dan krštenja Kijevske Rusije-Ukrajine, 28. jula.
To je, inače, datum, kada se obeležava godišnjica pokrštavanja Kijevske Rusije.
Šefa ukrajinske države ponele su i emocije – pustio je suzu dok je u centru Kijeva gledao predstavu o istoriji zemlje sa scenama koje simbolizuju važne faze u ukrajinskoj istoriji - od doba Kijevske Rusije do sukoba u Donbasu.
Podsetimo, odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu.
Takođe, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala