Bez Rusa: Zelenski potpisao zakon o autohtonim narodima u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sednici Vrhovne rade
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sednici Vrhovne rade - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon „O autohtonim narodima Ukrajine“, saopšteno je iz kabineta predsednika.
Kao autohtoni narodi označeni su oni koji su se formirali na teritoriji Krima – krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci. Rusi nisu na spisku.
Ukrajinski parlament je 1. jula ove godine na inicijativu predsednika usvojio ovaj zakon. Rusi nisu uvršteni na listu autohtonih naroda. Ovaj zakon određuje prava autohtonih naroda u državi.
U zakonu je navedeno šta je izvorni narod Ukrajine – to je autohtona etnička zajednica koja je nastala na teritoriji Ukrajine, ima svoj originalni jezik i kulturu, tradicionalne, socijalne, kulturne i zastupničke organe, doživljava sebe kao izvorni narod Ukrajine, predstavlja etničku manjinu u okviru stanovništva zemlje.
Odvojeno su navedeni narodi nastali na teritoriji Krima, kao što su krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci.
Ti narodi imaju pravo na samoopredeljenje u Ukrajini, da grade svoj politički status u okvirima Ustava i državnih zakona i slobodno ostvaruju ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.
Dokumentom se autohtonim narodima garantuju prava da imaju svoje obrazovne institucije i da se školuju na svom jeziku, kao i da imaju svoje medije.
Država se pak obavezuje da im garantuje zaštitu od genocida.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da negativno gleda na ideju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome da Rusi budu isključeni sa liste autohtonih naroda u toj zemlji i naveo da podela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podseća na nacističku Nemačku.
Kasnije je Putin objavio članak o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala