Sijarto: Od sledeće godine Mađarska počinje proizvodnju „Sputnjik Ve“

© REUTERS / Sergei KarpukhinMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka u Moskvi
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Mađarska namerava da od naredne godine proizvodi rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Bez vakcine ‘Sputnjik Ve’ ne bismo mogli da sprovedemo najuspešniju kampanju vakcinacije u EU i zbog toga želim da zahvalim Rusiji za saradnju. U Debrecinu će biti podignuto postrojenje za proizvodnju vakcina. Od kraja 2022. godine postojaće mogućnost proizvodnje vakcine po ruskoj licenci“, rekao je Sijarto.

Jedna od tema razgovora dvojice ministara bila je i energetska saradnja a Sijarto je istakao da je Mađarska spremna da na jesen zaključi novi dugoročni sporazum s „Gaspromom“ o isporukama gasa.
„Uskoro ističe naš dugoročni sporazum o isporukama gasa. Verujem da na jesen možemo da zaključimo novi 15-godišnji ugovor pod obostrano prihvatljivim uslovima kako bismo osigurali energetsku bezbednost zemlje“, rekao je mađarski ministar.
Zaključivanje sporazuma je u završnoj fazi, dodao je on.

Situacija u Avganistanu – nacionalna pretnja po Mađarsku

Nezaobilazna tema bila je i situacija u Avganistanu a Sijarto je rekao da ona predstavlja nacionalnu pretnju po njegovu zemlju.
„Molimo saveznike da povlačenje bude postupno jer je situacija problematična“, rekao je ministar i dodao da izbeglice preko Turske mogu stići na Zapadni Balkan a odatle u Mađarsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala